Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Vabilo prostovoljcem k sodelovanju v akciji Pešbus

Iščemo prostovoljce za spremljanje otrok na jutranji poti v OŠ F. S. Finžgarja Lesce


OŠ F. S. Finžgarja Lesce išče prostovoljce in prostovoljke za sodelovanje v akciji pešbus. Gre za način poti v šolo v organiziranih skupinah po določenih poteh in urniku. Skupino otrok na pešpoti morata vsako jutro spremljati dva odrasla prostovoljca.

V leški osnovni šoli so pešbus prvič izvedli septembra lani, kot prostovoljke pa so otroke prijazno spremljale članice Društva Šole zdravja. Akcija je naletela na odličen odziv otrok in staršev, zaradi nesebične pomoči prostovoljk pa so jo podaljšali na tri tedne. Akcijo bi radi ponovil zadnji mesec pred koncem šolskega leta: v času od 3. do 21. junija. Jutranja pešpot do šole z označenimi postajami bo organizirana na trasi Savska cesta – Finžgarjeva cesta – Vodnikova ulica. Vsako jutro bodo potrebovali dva prostovoljca, ki bosta učence od začetne postaje do šole spremljala od 7.50 do 8.10 ure.

Če ste pripravljeni sodelovati, prosimo, to sporočite koordinatorki Pešbusa Nedi Golmajer, tel. št. 070 77 10 88, e-naslov: neda.golmajer@gmail.com, ki je na voljo tudi za več informacij. Akcijo bodo lahko izvedli samo v primeru, da bodo imeli spremljevalce za vsak dan.

Pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti

V Sloveniji pešbus izvajamo v sklopu programa Aktivno v šolo, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje. Aktivna pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje.

Osnovnošolci vse manj prostega časa preživljajo zunaj, tudi v šolo ne prihajajo več peš, aktivno in samostojno. Vse več jih ima prekomerno težo in čedalje manj so aktivni. Otroci, ki v šolo prihajajo peš ali s kolesom, pa so bolje telesno pripravljeni in se tudi sicer več gibljejo kot otroci, ki se v šolo vozijo. Na poti v šolo uživajo v družbi svojih sošolcev, postopoma spoznavajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Aktivna pot v šolo ima prednosti tudi za ostale, saj zmanjšuje prometno gnečo okrog šol in s tem povečuje prometno varnost ter zmanjšuje onesnaževanje zraka z motornim prometom.

Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Oglejte si tudi