Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

V KURNIKOVI HIŠI POKLON TRŽIŠKIM KOLARJEM

Tržič je stoletja slovel po različnih obrteh, to tradicijo ohranja Tržiški muzej, ki je za njihovo predstavitev lani prejel Valvasorjevo nagrado. V preteklih petih letih je v Pollakovi kajži prenovil stalne razstave čevljarstva, usnjarstva in tekstila ter odprl Slovenski smučarski muzej. V sredo, 12. junija 2019, bo ob 18. uri v Kurnikovi hiši odprta nova stalna razstava kolarstva, ki predstavlja eno nekdaj pomembnih tržiških obrti. Z izdelovanjem koles, vozov, kočij in drugega sta se ukvarjala tudi Vojteh in Fortunat Kurnik. Nova stalna razstava ponuja vpogled v kolarsko delavnico in razkriva s postopki izdelave in izdelki povezane zanimivosti.
»Tržič se je razvijal ob prometni poti, ki je povezovala Jadran z osrednjo Evropo in kolarji so bili izredno pomembni ob tej poti. Vozovi so se namreč kvarili in jih je bilo potrebno popraviti, poleg tega pa so tržiški kolarji izdelovali nove vozove, nova kolesa. Ukvarjali pa  so se tudi z izdelovanjem smuči, sank, delali so velikonočne raglje,« našteva dr. Bojan Knific, kustos razstave in izpostavlja izjemnega tržiškega kolarja Fortunata Kurnik, ki je bil v Evropi znan po svojih izumih. »Novo stalno razstavo, izjemno pomembno za Tržič in Tržiški muzej, predstavljamo v Kurnikovi hiši, ki je izjemen spomenik arhitekturne dediščine.  V njej je sicer predstavljena bivanjska  kultura konca 19. in prva polovica 20. stoletja. S to novo stalno razstavo pa dobiva nove vsebine, povezane z dejavnostjo, ki je bila doma v tej hiši. Zdi se nam pomembno, da ljudje začutijo ta ambient, ki je vladal v starih trških hišah, hkrati pa spoznajo vsebine, ki so pomembne za Tržič,« vabilu na ogled razstave o kolarstvu dodaja kustos Tržiškega muzeja dr. Bojan Knific. 

 

Skupaj z novo razstavo v muzeju pripravljamo posebne programe za otroke in odrasle, s katerimi k obisku vabimo Tržičane in goste od drugod, ki želijo urico ali dve preživeti v prijetnem domačijskem vzdušju ob svetlobi ognja in vonju po dimu in tržiški fliki, ki drugod ne more biti bolj slastno pečena.   

 

PREDSTAVLJANJE VSEBIN

Osnovo predstavlja več deset razstavljenih predmetov, ki govorijo zgodbe o preteklem delu kolarjev. Prenova predstavlja nadaljevanje prizadevanj, da bi Tržiški muzej obiskovalcem prijazno, aktualno, strokovno in skladno s sodobnimi muzeološkimi spoznanji predstavljal dediščino, na kateri se je in se razvija identiteta Tržičanov. Zato v muzejsko predstavitev ob predmetih, besednih opisih in likovnih pričevanjih vključujemo interaktivne dejavnosti, s pomočjo katerih se je mogoče z dediščino srečevati na zabaven in hkrati strokoven način. Tako je na razstavi mogoče spoznati kolo v različnih fazah izdelave, kolesa različnih velikosti in namembnosti, ogledati si je mogoče podobe in miniature različnih vozov in kočij (lojtrnik, gozdarski voz, tajsel, parizar, gik, žlefe, cizo …), preizkusiti je mogoče velikonočno ragljo ipd. V razstavo so vključene ilustracije, delo izjemnega ilustratorja Jureta Engelsbergerja, ki še dodatno oživijo to starodavno obrt.

 

PRIPRAVA RAZSTAVE

Vodja projekta: Jana Babšek

Kustos: dr. Bojan Knific

Strokovna skupina: Jana Babšek, dr. Bojan Knific, Boštjan Meglič, Anže Bizjak, mag. Vilja Lukan

Oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj

Ilustracije: Jure Engelsberger

Konserviranje in restavriranje: Boštjan Meglič, Anže Bizjak

 

DRUGE INFORMACIJE

Odpiralni čas muzeja:

Torek–nedelja od 10. do 18. ure

Za ogled Kurnikove hiše in razstave kolarstva pokličite v Tržiški muzej na 04/53-15-500.

 

Pedagoški programi:

Z veseljem bomo po razstavi popeljali skupine. Pišite nam na trziski.muzej@guest.arnes.si ali pa nas pokličite na 04 53 15 500. 

 

Oglejte si tudi