Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

V kina prihaja novi film Metoda Pevca Jaz sem Frenk, ki je bil posnet v Tržiču

V KINA PRIHAJA NOVI FILM METODA PEVCA JAZ SEM FRENK, KI JE BIL POSNET V TRŽIČU, V GLAVNIH VLOGAH PA NASTOPAJO JANEZ ŠKOF, VALTER DRAGAN IN KATARINA ČAS
Premiera sedmega celovečernega filma režiserja Metoda Pevca, za katerega je vsestranski avtor napisal tudi scenarij, bo v Tržiču, kjer je bil film posnet. Prikazan bo tudi na 30. filmskem festivalu LIFFE. Na reden spored slovenskih kinematografov prihaja 28. novembra.

»Scenarij za film Jaz sem Frenk je nastal zaradi Frenka. Čeprav je zgolj izmišljen glavni junak, je nekega dne skoraj dobesedno potrkal na moja vrata. Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu uspel upreti z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. Zapeljal me je, verjel sem mu in zapisoval njegove zgodbe. Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in veliki začetnicami, pa tudi z drugimi imeni,« pravi režiser Metod Pevc.

Jaz sem Frenk spremlja zgodbo Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da  je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna  oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja,  na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije, Frenk, ki ostaja zvest svojim luzerskim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije.

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan, med njima pa se skozi filmsko zgodbo pojavljajo zanimive ženske od Katarine Čas in Mojce Partljič do Mojce Ribič, Anje Novak, Maruše Majer in  Nine Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej.

Premiera filma bo v nedeljo, 10. novembra 2019, ob 19. uri v Kulturnem centru Tržič. Sledila bo predstavite ekipe in pogovor z režiserjem. Vstopnice so že na voljo v TPIC Tržič. Dodatni projekciji bosta ob 15. in 17. uri. 


Na 30. filmskem festivalu LIFFE bo prikazan v sredo, 20. novembra 2019, ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V soboto, 23. novembra 2019, ob 19. uri pa bo na ogled v Kinodvoru. Od 28. novembra dalje bo na sporedu v kinih po Sloveniji.

Slovenski producent Vertigo je koprodukcijske partnerje za film našel v Srbiji (Baš Čelik), na Hrvaškem (Interfilm) in v Makedoniji (Small Moves), uspešen pa je bil tudi pri črpanju sredstev iz sklada Eurimages. Na ustvarjalnem krovu se je skupaj z režiserjem tako znašla zanimiva druščina iz različnih držav, saj so sodelovali makedonski koscenarist Ivo Trajkov, makedonski oblikovalec zvoka Atanas Georgiev, srbska montažerka Jelena Maksimović, srbski snemalec zvoka Branko Dđorđević, hrvaški skladatelj Mate Matišić, slovenski direktor fotografije Marko Brdar in drugi.

Plakat za film, ki ga je oblikoval priznani oblikovalec Matija Medved in zanj  prejel nagrado Brumen, najvišje strokovno­­­­ priznanje za oblikovanje vidnih sporočil v Sloveniji.

 

Napovednik filma JAZ SEM FRENK si lahko ogledate TUKAJ. Foto materiali v visoki resoluciji za objavo so na voljo TUKAJ (foto: Željko Stevanić).

JAZ SEM FRENK

Slovenija, Makedonija, Hrvaška, Srbija, 2019, 98 minut, v slovenščini

režija Metod Pevec

scenarij Metod Pevec, Ivo Trajkov

fotografija Marko Brdar

skladatelj Mate Matišić

montaža Jelena Maksimović

zvok Atanas Georgiev, Julij Zornik, Branko Đorđević

scenografija Marco Juratovec

kostumi Katja Hrobat

maska Mojca Gorogranc Petrushevska

direktor filma Matija Kozamernik

distribucija filma: 2i Film

 

Projekt finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenija.

 

www.vertigo.si

www.facebook.com/JazSemFrenk/

 

Oglejte si tudi