Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine si je priborilo laskavi naziv državnega prvaka v kmečkih igrah 2019 in s tem čast izvedbe državnih kmečkih iger 2020

Državne kmečke igre (DKI) so največji dogodek podeželske mladine, ki ga vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki združuje društva podeželskih mladin in ostala mladinska društva iz cele Slovenije.
Namen iger je ohranjanje običajev, omogočajo pa tudi druženje in izobraževanje mladih s podeželja, kar člani prepoznavajo kot eno prioritetnih področij delovanja podeželske mladine. Igre vsako leto izvede društvo, ki si je v prejšnjem letu priborilo zmago. Letošnje 33. tradicionalne in 12. mednarodne DKI so potekale 6. julija 2019, v izvedbi lanskoletnega zmagovalca DPM Mežiške doline, na Poljani v Prevaljah. Sodelovalo je 25 ekip, ki so se najprej pomerile v dveh tradicionalnih disciplinah - košnji in grabljenju, nato pa še v treh spretnostnih igrah. Letos so se organizatorji odločili za igre, povezane s koroško tradicijo: bohvonii za kvoce, kjer so tekmovalci spretnostno obirali hruške in jih preko lojtre prenašali v gajbice, štrafanje, kjer so žagali in vlekli dvometrski hlod z zavezanimi očmi preko raznih ovir ter zadnja, štafeta mošta, kjer so brez rok prenašali mošt preko različnih ovir. Naše Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, v sestavi: Neža Lombar – grabljica, Jaka Krek – kosec, Maja Kuralt, Urban Roblek, Miha Štular ter Janez Rakovec, je slavilo kar v vseh treh disciplinah in pometlo z vso konkurenco. Osvojili smo 1. mesto v košnji, 1. mesto v grabljenju ter 1. mesto v skupnem seštevku, kar nas je pripeljalo do laskavega naziva DRŽAVNI PRVAKI 33. državnih in 12. mednarodnih kmečkih iger 2019. S tem smo po 33. letih s prvo zmago v Gorenjski regiji in s prvo zmago za društvo kranjske in tržiške podeželske mladine v zgodovini državne kmečke igre pripeljali v »rodni kraj« državnih kmečkih iger, na Gorenjsko. Naša sosednja društva podeželske mladine so osvojila odlično 11. mesto – DPM Zgornjesavske doline ter prav tako odlično 19. mesto – DPM Škofja Loka. Bravo Gorenjci, BRAVO društvo kranjske in tržiške podeželske mladine!


Zapisala: Predsednica DKTPM Barbara Lombar

Oglejte si tudi