Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

V občini Tržič se dogaja

Tržiški muzej obogaten s predmeti in spomini smučarske šampionke Mateje Svet. Javni razpis za sofinanciranje drugih področij – vzdrževanje gasilskih domov. V Združenju zgodovinskih mest Slovenije aktivno sodeluje tudi Tržič.

Mateja Svet Tržiškemu muzeju podarila več kot 500 predmetov iz svoje bogate smučarske kariere

Mateja Svet, ena najboljših slovenskih športnic vseh časov, je Tržiškemu Muzeju, s tem pa slovenski javnosti, podarila neprecenljivo darilo – več kot 500 predmetov iz obdobja njene smučarske kariere.

Odprtje stalne razstave »Mateja je zlata!« bomo pospremili s slovesnostjo in okroglo mizo na kateri bodo sodelovali Mateja Svet, Veronika Šarec, Bojan Križaj, Tomaž Čižman, Tone Vogrinec in Slavo Mulej. Pogovor bo povezoval športni novinar Aleš Smrekar. Nastopil bo vsestranski umetnik Žigan Krajnčan.

Slovesnost bo potekala 11. 11. 2022, ob 16. uri v Kulturnem centru Tržič, Cankarjeva cesta 5, 4290 Tržič, zatem se bomo sprehodili do muzeja na ogled nove razstave. 


Javni razpis za sofinanciranje drugih področij – vzdrževanje gasilskih domov

Občina Tržič je v proračunu za leto 2022 skladno s potrebami zagotovila dodatnih 10.000 evrov za investicijsko vzdrževalna dela na objektih v lasti prostovoljnih gasilskih društev na območju občine. Javni razpis objavljen na spletnih straneh Občine Tržič je določal najvišji odstotek sofinanciranja do       50 % predvidenih izvedenih del, dokončanih v letu 2022 in najvišjo vrednost sofinanciranja, ki ne presega zneska sofinanciranja v višini 2.500 evrov. Na razpisu je uspešno kandidiralo 6 prostovoljnih gasilskih društev in sicer: PGD Lom pod Storžičem (menjava garažnih vrat in vrat v stolp), PGD Križe (priprava in naročilo dokumentacije za dogradnjo prizidka za potrebe garažiranja ter skladiščenja večnamenske gasilske opreme), PGD Bistrica pri Tržiču (zamenjava oken v gasilskem domu PGD Bistrica pri Tržiču), PGD Podljubelj (menjava strešne kritine na Gasilskem domu v Podljubelju), PGD Brezje pri Tržiču (vhodna brežina v garažo) in PGD Jelendol Dolina (ureditev hodnika v    I. nadstropju Gasilskega doma). Sredstva bodo navedenim prostovoljnim gasilskim društvom razdeljena skladno s pogoji razpisa predvidoma v začetku tega meseca.

 

Skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je bilo na predlog županov Idrije, Kopra, Pirana, Ptuja, Škofje Loke in Tržiča ustanovljeno na slavnostni skupščini na Ptuju, 21. junija 2001.

Na redni letni skupščini, ki je bila 19. oktobra 2022 v Kranju so župani občin članic oz. njihovi pooblaščenci potrdili program aktivnosti za prihodnje leto.

Ključna področja delovanja združenja v letu 2023 bodo;

- priprava kvalitetnih vsebin novega nosilnega produkta slovenskega turizma Kultura in zgodovinska mesta z večjim poudarkom na vsebinah kulture,

- ohranjanje, varovanje in prenova stavbne dediščine mestnih jeder ter kulturnih spomenikov na območju članic,

- aktivnosti in naloge, ki so s povezane z strokovnim delovanjem programa izobraževanj Šola prenove,

- priprava in izvajanje EU projektov,

- sodelovanje in aktivno vključevanje v pripravo in sprejemanje odločitev na nivoju države, ki so v interesu članic in se nanašajo na izvajanje evropske kohezijske politike 2021-2027.

V letu 2022 so se pridružile tri nove članice - Mestna Občina Celje, Občina Črnomelj in Občina Ravne na Koroškem, katerih članstvo je bilo formalno potrjeno na skupščini. Združenje zgodovinskih mest Slovenije tako povezuje že 21 zgodovinskih mest, ki imajo na svojem območju več kot 75 % najbolj kakovostne registrirane kulturne dediščine slovenskega prostora.

Poleg številnih županov zgodovinskih mest so se dogodka udeležili tudi nekateri poslanci Državnega zbora RS. Združenje je namreč z namenom takojšnega, sistemskega in medsektorskega pristopa k urejanju zgodovinskih mestnih središč za njihov obstoj in razvoj pripravilo Pobudo za zgodovinska mesta središča.

Cilja pobude sta  imenovanje medresorske skupine v sestavi predstavnikov Ministrstva za kulturo, Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za javno upravo in predstavnikov občin-lokalnih skupnosti (Združenja zgodovinskih mest Slovenije) ter ustanovitev Razvojnega nepremičninskega sklada za razvoj in kakovostno upravljanje zgodovinskih mestnih središč na nacionalni ravni, v katerega se povezujejo sredstva Stanovanjskega sklada RS, Eko sklada RS (sklada za podnebne spremembe), Ministrstva za kulturo in sredstva iz naslova upravljanja naložb državnih družb v turizmu (SDH, KAD, delno DUTB), ter se oplemenitijo tudi s sredstvi EBRD, EIB in SID banke.

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi