Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

TRŽIŠKI ŠUŠTARJI NA RAZSTAVI, FREJŠPREHUNGA, BOGAT KULTURNO GLASBENI PROGRAM, TOK' OKUSN - PRID'TE, SE GA BOMO SKUPEJ OBUL

1. septembra 2019 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Praznovanje se bo začelo v četrtek, 29. avgusta z odprtjem razstave Slovo do Peka…Peko živi, sklenilo pa v nedeljo, 1. septembra s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle.
Program letošnje Šuštarske nedelje ponovno daje poudarek čevljarski dediščini, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Nedeljski program, ki bo potekal na številnih lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva.  Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo predstavljena s praktičnimi prikazi.

 

Program Šuštarske nedelje 2019 se začne v četrtek, 29. avgusta, ob 18. uri z odprtjem razstave Slovo od Peka… Peko živi, v Galeriji Atrij. Na njej bo predstavljena zgodovina Peka, ki je bil ustanovljen leta 1903. Po drugi svetovni vojni je nekaj let delovalo pod imenom Tovarna obutve Triglav Tržič, nato so mu vrnili renomirano ime Peko. V sedemdesetih in osemdesetih letih je proizvodnjo širil v druge kraje in uspešno prodajal na evropskem in ameriškem trgu.  V njem so v najboljših letih izdelali in prodali toliko čevljev, da bi, če bi jih postavili drugega pred drugega, Tržič povezali z Moskvo, zaposloval je več kot 5.000 ljudi. Leta 2016 je šel Peko v stečaj. Razstava predstavlja njegovo zlato dobo in prežitke, ki nas nanjo spominjajo. V nedeljo, 1. septembra bo skozi cel dan organizirano vodenje po razstavi v spremstvu kustosa.

 

V soboto, 31. avgusta, od 21. ure dalje bo zabava v amfiteatru Gorenjska plaža. Obeta se koncert priljubljenih slovenskih skupin Big Foot Mama in Joške v'n. Vstop na prizorišče je prost.

 

Šuštarsko nedeljo pa bomo z nastopom Pihalnega orkestra Tržič in nagovorom župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica, uradno pozdravili 1. septembra, ob 10. uri na glavnem odru, ki bo letos na parkirišču pri Občini Tržič. Številni razstavljavci bodo imeli ponudbo na stojnicah že od 8. ure dalje.

 

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V njem pripravljajo vrsto aktivnosti, v katerih bodo obiskovalcem različnih starosti na zanimiv način predstavil čevljarsko in drugo dediščino. Po stalni razstavi Tržiški šuštarji bodo potekali vodeni ogledi, ogledati si bo mogoče tudi stalne razstave Usnje vseh barv, Klobčič in nit, stari modni hit in razstavo Slovenskega smučarskega muzeja.  Otrokom bo namenjena detektivska pot -  Pot radovednega čeveljčka, pred Pollakovo kajžo Tržiškega muzeja se boste lahko posladkali s šmornom.

  

V Kurnikovi hiši, v kateri se je rodil znan tržiški pesnik in zbiralec izročila Vojteh Kurnik (1826–1886) in je najstarejša stavba v Tržiču, je letos odprta nova stalna razstava kolarstva z naslovom Kolo se vrti, ko prenaša tovor in ljudi, po kateri bo potekal voden ogled. Pred hišo si bo mogoče ogledati

izdelovanje koles in kočij, udeležili se boste lahko ustvarjalnih delavnic, namenjenih otrokom, starim od 7 do 12 let. V krušni peči si boste lahko spekli svojo tržiško fliko.

 

Letos bomo ponudbo obogatili tudi na področju kulinarike in po vzoru različnih mest po Sloveniji tudi v Tržiču organizirali kulinarični festival pod imenom Tok’ okusn. Na njem bodo sodelovali ponudniki različnih kulinaričnih dobrot. Obiskovalci bodo lahko okušali domače štruklje, golaž, tržiške bržole, rebrca, šmorn in palačinke, falafel, pizze, burgerje, morsko hrano in jedi z žara.

 

V kulturno-zabavnem programu na kulturnem odru vas bodo tržiški kulturniki popeljali po zanimivostih iz tržiške čevljarske tradicije. Ob ljudskih pesmih, plesih in vižah ter ob odlomkih frejšprehunge – dogodka, na katerem so čevljarske vajence sprejeli med pomočnike – boste spoznavali življenje čevljarjev, kakršnega se danes ljudje le še spominjajo.

 

Sodelovali bodo:

  • Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Karavanke,
  • Pevke Kulturnega društva Karavanke,
  • Pevci Kulturnega društva Jerbas,
  • Godci Kulturnega društva Jerbas,
  • Plesalke Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Ljudski univerzi Tržič,
  • Kulturno društvo Kruh Križe.

 

Program bosta povezovala David Ahačič in Jana Kus.

 

Na glavnem odru bodo za dobro vzdušje tekom celega dne skrbeli ansambli:

  • Pihalni orkester Tržič, ki ga veže dobrih devet desetletij prijateljstev, tradicije in ljubezni do muziciranja in je nepogrešljiv člen na vseh večjih dogodkih v kraju.
  • Kumske punce, štiri nasmejane najstnice, ki jih povezuje ljubezen do glasbe in so se v šestih letih delovanja predstavile že širši publiki in nastopile na Reviji ženskih narodno-zabavnih ansamblov.
  • Extra kvintet, zasedba šestih deklet s Koroške in Štajerske. Prisegajo na zven Avsenikove glasbe, kvintetovski repertoar pa popestrijo tudi z igranjem na frajtonarico.
  • Mali Oglasi Band, gorenjska country skupina, ki snema drugo avtorsko ploščo, obenem pa na koncertih spremlja Andreja Šifrerja. Skupina ima za seboj več uspešnih nastopov in koncertov, letos je bila povabljena na zelo odmeven Elvisov festival v Travisu.
  • Ansambel Opoj, finalist letošnjega festivala Slovenska polka in valček, ki veliko pozornosti posveča izvajanju kakovostne narodno-zabavne in zabavne glasbe ter štiriglasnemu fantovskemu petju.
  • Folklorna skupina gluhih »Veselje«, ki združuje več kot 350 gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom. Je edina folklorna skupina gluhih plesalcev v Sloveniji.
  • Plesni studio Špela. Plesalci se redno udeležujejo državnih, evropskih in svetovnih prvenstev ter svetovnih pokalov, kjer dosegajo zavidljive uvrstitve – stalne uvrstitve v finala državnih, evropskih in svetovnih prvenstev.

 

Poseben program namenjamo otrokom, ki bo letos ravno preko otroške dramske igre, ki jo pripravlja gledališka skupina Mestnega društva gluhih Ljubljana, ozaveščala širšo javnost o načinu življenja gluhih. Skupina se bo predstavila z igro v slovenskem znakovnem jeziku »Vesela družina«. Gledališka predstava bo podprta s pomočjo tolmačev za slovenski znakovni jezik, ki bo v pomoč gluhim in v razumevanje slišeči publiki.

 

V Galeriji Paviljon NOB bo zabavni program s Plesnim klubom Tržič in gosti, kjer bodo poleg plesnih nastopov tudi številne animacije, poslikava obraza in brezplačne palačinke.

 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Tržič letos  vabi v PAVILJON NOB na ogled  tradicionalne razstave tržiških obrtnikov. Kvalitetni izdelki, ki jih izdelujejo, so  vsekakor vredni ogleda. Razstava bo na ogled v soboto, 31. 8. 2019, od 9. do 13. ure, v nedeljo, 1. 9. 2019, od 9. do 19. ure in v ponedeljek, 2. 9. 2019, od 9. do 12. ure.

 

Pri Zmaju iz petelinjega jajca bodo članu KUD Ampus izdelovali spominske kovance.

 

V Galeriji Livarna Mebron bo od 10. do 15. ure na ogled razstava in ulivanje svinca.

 

Na parkirišču pri Občini Tržič bo kolesarski poligon za otroke, za katere bo športno-zabavna animacija v izvedbi Katrx sporta tudi na obračališču pri stolpnici. Zabaviščni park pa bo na parkirišču pred BPT.

 

Dediščina med Tržičani še živi, želimo pa si, da bi jo začutili tudi obiskovalci od drugod. Zato dobrodošli. »Prid'te, se ga bomo skupej obul.«

 

 

Več informacij:

Božena Peterlin

070 431 667

info@sustarska-nedelja.si

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi