Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Naj bo vožnja na dopust varna in počitnice brezskrbne

Na potovanje se je potrebno vnaprej pripraviti in na pot oditi spočiti in ob upoštevanju trenutnih prometnih razmer, ki jih med drugim pogojujejo potovalne navade počitniških nomadov in DARS-ove vzdrževalne aktivnosti.
Začela se je poletna počitniška sezona, ki se je veselimo vsi, še najbolj pa šolarji vseh stopenj. Vendar pa počitnice in letni dopusti še ne pomenijo, da smo lahko brezskrbni tudi na cesti, torej v prometu. Tega se premalo zavedajo udeleženci v prometu, še zlasti pa mladostniki, ki so pogosto podvrženi vedenju drugih sovrstnikov ter sproščanju adrenalina, tudi v prometu.

Naslednji velik izziv vsem udeležencem v prometu pa so povečan promet čez Slovenijo in pa obsežna vzdrževalna dela na cestni infrastrukturi, zlasti na naših avtocestah in hitrih cestah. Zato se povečanemu prometu in zastojem ni mogoče izogniti. Povečan promet lahko pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene pa so ceste od severa proti jugu. Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldan in sobotah dopoldan, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldan pa je največ prometa v nasprotni smeri.

Vsem, ki se odpravljate na pot na počitniške destinacije, priporočamo, da se na le to vnaprej pripravite. To naredite tako, da upoštevate naslednje napotke (AVP):

  1. Pred odhodom preverite stanje na cestah tako, da pokličete Prometno-informacijski center (PIC), na kratko številko 1970 ali na brezplačno glasovno postajp 080-22-44. Naložite si lahko katero izmed mobilnih aplikacij (npr. DarsPromet+ oziroma DarsTraffic+) ali preverite spletne stran promet.si.
  2. Pomembne stvari imejte vedno pri roki (zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila idr. ter zadostno količino goriva).
  3. Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke (za volan usedite povsem spočiti in zdravi, na daljši poti načrtujte več postankov, med katerimi izvedete nekaj gibalnih vaj. Ne pozabite na varnost sebe in prtljage).
  4. Spremljajte vremenske napovedi.
  5. V primeru zastoja ali nesreče na avtocesti ali hitri cesti zagotovite varnost - sprostite reševalni pas za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …).

Predvsem pa bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in imejte vedno zadostno varnostno razdaljo.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

 

VIR: AVP RS, DARS, revija Tranzit

Oglejte si tudi