Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola

Žal v prometu ne velja »Kol’kor kapljic, tol’ko let«. Več kapljic alkohola pomeni predvsem večje tveganje in ogrožanje cestnega prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev. Zato je naslovna tema letošnje preventivne kampanje »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč«.
Danes, 16. junija 2021,  se je pričel prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 22. junija 2021.
Agencija za varnost prometa in Policija pozivata javnost k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih substanc. Neodgovorno in nepremišljeno vedenje zaradi pitja alkohola prinaša težke posledice, tako za neposredne udeležence v prometu, kot tudi njihove svojce.
Včeraj uradno  zaključeno obdobje epidemije in prihajajoči poletni dopustniški meseci bodo, ob znakih pandemske izčrpanosti, poseben izziv za obvladovanje tveganih vedenj udeležencev v prometu. Eno od teh tveganj je tudi uživanje alkoholnih pijač, ki jedo 31. maja letos botrovalo sedmim smrtnim žrtvam na slovenskih cestah. Zvišala pa se je tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč, ki letos zanaša 1,42 promila, lani pa 1,39 promila.
V soboto, 19. junija 2021, bo potekal tudi evropsko usklajen nadzor "ALCOHOL & DRUGS MARATHON", neprekinjeno 12 ur v nočnem času. Vsaka Policijska uprava pa bo izvedla vsaj en poostren nadzor po metodologiji "Promil", kar pomeni, da bo v skladu s problematiko na svojem območju načrtovala nadzor, kjer bo sodelovalo večje število patrulj, ki bodo opravile preizkus alkoholiziranosti z vsakim udeležencem, ki bo pripeljal mimo.
Za podkrepitev groženj pandemske izčrpanosti, pa še nekaj statističnih podatkov za prvih pet mesecev 2021, ko se je ob zmanjšanem obsegu prometa na slovenskih cestah pripetilo 5.482 evidentiranih prometni nesreč, oziroma 2% manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, ki pa so terjale 23% več smrtnih žrtev..

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Vir: AVP

Oglejte si tudi