Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija VARNOSTNI PAS

V Sloveniji umre letno v povprečju približno 15 voznikov osebnih vozil, 1-2 voznika tovornega vozila ter 7 potnikov, ki v času nesreče niso uporabljali varnostnega pasu. Skupni delež voznikov osebnih vozil in potnikov v njih, ki med nesrečo niso uporabljali varnostnega pasu in so utrpeli hujše poškodbe, je 40 %. A le en KLIK, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, lahko reši življenje, zato je uporaba pasu bistvenega pomena.
V okviru izvajanja Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 bo od 12. do 23. marca 2018 potekala nacionalna preventivna akcija VARNOSTNI PAS.

Osnovni namen preventivne akcije s sloganom Vam je že KLIKnilo? je spodbujati uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih na vseh vožnjah, v vseh vozilih in vseh sedežih, izboljšati pravilno pripetost in uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev ter zmanjšati posledice (število mrtvih in hudo poškodovanih) prometnih nesreč, v katerih udeleženci niso uporabili varnostnega pasu.

Kljub dejstvu, da se je v zadnjih letih pripetost voznikov in potnikov (tudi otrok) povečala, je potrebno izpostaviti, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov, preprečili bi lahko smrtne žrtve med otroki potniki. V Sloveniji umre letno v povprečju približno 15 voznikov osebnih vozil, 1-2 voznika tovornega vozila ter 7 potnikov, ki v času nesreče niso uporabljali varnostnega pasu.

 

Če izhajamo iz navedenih dejstev, bi bilo nujno potrebno povečati:

  • pripetost vseh potnikov in tudi otrok na VSEH vožnjah, tudi najkrajših znotraj naselij (pripetost je najnižja na cestah z uličnim sistemom);
  • pripetost odraslih potnikov na ZADNJIH sedežih v osebnih vozilih;
  • dosledna uporaba otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov pri otrocih potnikih med vožnjo      (otroci so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v avtomobilih in utrpijo tudi najhujše posledice);
  • pripetost voznikov tovornih in kombiniranih vozil na vseh vožnjah in
  • pripetost potnikov na avtobusih zlasti, na medkrajevnih razdaljah in posebnih prevozih.

 

Policija in občinska redarstva bodo v času akcije poostreno nadzirala uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, zlasti v okolici šol, vrtcev in nakupovalnih središč.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo v sodelovanju z Zavodom za šolstvo  obvestilo o akciji vse osnovne in srednje šole ter vrtce in jih opozorilo o nujnosti dosledne uporabe varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev.

V akcijo pa se bomo vključili tudi prostovoljci ZŠAM Tržič in v okviru svojih pristojnosti delovali v smeri povečanja uporabe varnostnih pasov in s tem posredno k zmanjšanju posledic prometnih nesreč.

Da bi vam pred vsako vožnjo zanesljivo kliknilo, naj vas opozorimo še na zakonska določila, ki poleg ostalega določajo za nespoštovanje le teh globo v višini 120,00€.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi