Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Mobilni telefon

Namen akcije je opozoriti voznike motornih vozil na posledice uporabe mobilnih telefonov in ostalih pametnih komunikacijskih naprav med vožnjo.
Leto 2018 je bilo, z vidika prometne varnosti na slovenskih cestah, najbolj uspešno v zadnjih 64 letih. Lani je umrlo 92 udeležencev v prometu, kar je 12 manj kot v 2017. Dodatno zmanjšanje števila žrtev prometnih nesreč je rezultat intenzivnega dela različnih deležnikov, od AVP do policije, ter skupnih prizadevanj ostalih deležnikov za izboljšanje varnosti na cestah.

Kljub temu, da se je v letu 2018 prometna varnost opazno izboljšala, je potrebno z aktivnostmi za izboljšanje prometne varnosti nadaljevati, česar se zavedamo vsi akterji, ki delujemo na področju izboljšanja prometne varnosti z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) na čelu.

Tako je tudi za leto 2019 AVP  pripravila plan Nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost cestnega prometa (NPA).

Na osnovi predmetnega plana bo od 14. do 27. januarja 2019 potekala NPA »Mobilni telefon«, ki je namenjena vsem udeležencem v cestnem prometu, zlasti pa voznikom motornih vozil.

Namen akcije je opozoriti voznike motornih vozil na posledice uporabe mobilnih telefonov in ostalih pametnih komunikacijskih naprav med vožnjo.

Vrsta raziskav med drugim  dokazuje, da uporaba pametnega telefona med vožnjo pomeni 3-4 krat večje tveganje za prometno nesrečo. Pisanje kratkih sporočil (SMS) pa celo 23- krat večje tveganje. Še pomembnejši pa je podatek, da se stanje povišanega tveganja ob uporabi pametnega telefona ohrani še približno 10 minut po končanem pogovoru – uporabi. 

Če te ugotovitve »prevedemo« v voznikom bolj razumljiv jezik, pomeni voznikovo telefoniranje med vožnjo stanje, kot bi le ta imel v krvi 0,8 promila alkohola; voznik med pisanjem SMS sporočila 4-krat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

 

V obdobju akcij bosta policija in redarstvo izvajala poostren nadzor, nevladne organizacije, med njimi tudi ZŠAM, pa bomo po svojih zmožnostih in kompetencah prispevali svoj delež.  

Da ne bo presenečenj, opozarjamo še na zakonske določbe:

  • Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa je pri nas med vožnjo uporaba mobilnega telefona v roki prepovedana, predpisana kazen znaša 120,00 €.  Sem sodi tako telefoniranje, pisanje sms sporočil, brskanje po spletu itd.
  • Dovoljena je le uporaba prostoročnega telefoniranja. Ob tem poudarimo, da tudi prostoročna uporaba zmanjšuje pozornost voznika na samo vožnjo zaradi vsebine pogovora.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU

Oglejte si tudi