Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija HITROST 2020

Najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2019 je bila neprilagojena hitrost (41 prometnih nesreč, 49 umrlih udeležencev), zaradi neprilagojene hitrosti pa se je zgodilo 3.152 (3.257) prometnih nesreč oz. 17 % (vir AVP).
Statistika prometnih nesreč z najhujšimi posledicami nedvoumno kaže na to, da neprilagojena hitrost še vedno ostaja med najpogostejšimi vzroki le teh. Tudi zato Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) in Policija najavljata s ponedeljkom, 1. junija 2020, začetek Nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala vse do 14. junija 2020. Osnovni namen akcije je umiriti prehitre voznike na naših cestah in tako zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti.

S 1. junijem se pomembno sproščajo tudi ukrepi, povezani s pandemijo, in v šolske klopi se v prihajajočem tednu vračajo vsi osnovnošolci. Pričakovati je, da se bo gostota prometa, ki je s sproščanjem ukrepov in odpravo omejitev postopoma naraščala, še povečala. Zato je zmerna vožnja, v skladu s cestnoprometnimi predpisi, zlasti v okolici šol, odgovornost vseh udeležencev v prometu.

V času razglašene pandemije, ko se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristili za nerazumljivo prekoračitev omejitev hitrosti. Takšno vedenje voznikov je skrajno nevarno, neodgovorno in povsem nedopustno.

Policisti bodo torej med akcijo po vsej Sloveniji, poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse udeležence v prometu. Pozornost pa bodo namenili ostalim kršitvam v cestnem prometu, ki ogrožajo varnost udeležencev v prometu.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi