Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Hitrost - I. del

Obstojata dva tipa hitrosti, ki sta oba nevarna in to sta previsoka in prenizka hitrost. Za neprimerno hitrost zlasti štejemo tisto, ki je prehitra za prevladujoče pogoje, kot so vreme, svetloba, razmere na cesti ali zakonske omejitve.
Hitrost kot dejavnik tveganja ostaja eden izmed glavnih vzrokov prometnih nesreč in pomembno prispeva k teži posledic le teh - številu hudo in smrtno poškodovanih. Posebej ključna pa je pri varnosti ranljivejših udeležencev v prometu, torej pešcih, kolesarjih in voznikih enoslednih vozil.

V okviru nacionalne akcije Hitrost, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in ki poteka v času od 19. do 25. aprila 2021, še posebej intenzivno potekajo preventivne aktivnosti, s katerimi želimo opozoriti voznike na dosledno spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti. Temu so tudi prirejeni cilji nacionalne akcije, ki  so:

  • zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprimerne ali neprilagojene hitrosti,
  • zmanjšati število žrtev prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprimerne ali neprilagojene hitrosti, ter
  • zmanjšati število hudo poškodovanih zaradi hitrosti.

Kljub trendu umirjanja hitrosti in zmanjševanju števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih v preteklih letih ostaja število žrtev previsoko.

Pomembno je, da se zavedamo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti, saj bi z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav). Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85%, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10%.

Zanimivo je, da so, v času razglašene pandemije, ko se je gostota prometa bistveno zmanjšala, policisti in DARS zaznali in izmerili nerazumljive prekoračitve (več kot 220 km/h na AC in več kot 120 km/h v naselju) omejitev hitrosti. Takšno vedenje voznikov je skrajno nevarno, neodgovorno in povsem nedopustno.

V okviru akcije se izvajajo tudi poostreni nadzori hitrosti s strani Policije in občinskih redarstev, pri čemer je posebna pozornost namenjena merjenju hitrosti v naseljih.


Upočasnite življenje in uživajte v vožnji.



AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi