Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Po letni skupščini Združenja zgodovinskih mest Slovenije še pogovor županov z evroposlanci o novi perspektivi 2021-2027

Združenje zgodovinskih mest Slovenije, katerega član je tudi Tržič, je imelo zadnji petek v novembru v Tržiškem muzeju letno skupščino. Župani občin članic so priložnost izkoristili še za pogovor s štirimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Tema pogovora je bila nova evropska perspektiva 2021-2027.
 

Zgodnje dopoldanske ure so bile v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja namenjene pregledu opravljenega dela v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, ki ga sooblikuje sedemnajst slovenskih občin in deset gospodarskih družb. »Že namen našega združenja pove, da glavnino aktivnosti namenjamo varovanju kulturne dediščine in naši župani se zavedajo predvsem pomena kulturne dediščine. Želeli pa bi si imeti sogovornika na strani države, ki bi to razumel tako, kot to razumejo naši župani.  Dediščina je naša razvojna priložnost,« je večkrat glasno povedala Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki tudi po pogovoru z evroposlanci ni skrivala zadovoljstva. »Z župani smo na naše evroposlance  naslovili željo po pomoči pri iskanju sredstev in mehanizmov, da bomo lahko to našo dediščino popeljali v prihodnost in da nam bo obnovljena dediščina vračala to,  kar bi nam lahko, če bi bile možnosti. Na koncu smo se strinjali, da je dediščina naša priložnosti in da nam bodo pomagali s podporo pozivu, ki ga bomo naslovili na državne organe za kulturno dediščino, da zagotovimo sredstva v novi finančni perspektivi,« dodaja Mateja Hafner Dolenc. 

Pogovor s štirimi evropskimi poslanci, Tanjo Fajon, Francem Bogovičem, Klemnom Grošljem in dr. Milanom Zverom, je vodil Ciril Globočnik, župan Občine Radovljice. V imenu vseh prisotnih županov je pričakoval konkreten odgovor na vprašanje, kaj lahko oni, kot evroposlanci doprinesejo k temu, da pomagajo občinam pri pridobivanju sredstev iz Bruslja za programe, za katere majhne občine nimajo možnosti, da jih realizirajo iz svojega proračuna. Že za samo funkcioniranje občine marsikje ni dovolj denarja, kaj šele za ohranjanje kulturne dediščine. 

»Slovenski župani smo realni, a zelo vztrajni ljudje. Občine v Združenju zgodovinskih mest Slovenije smo enotne. Dediščina je naša močna, pomembna in potrebna korenina, zasluži si energijo, hrano, našo skrb in tudi sredstva,« je bil odločen mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki rešitve slovenskih problemov ne vidi v Bruslju ampak v Ljubljani. »Odločili smo se, da bomo še bolj prepričljivo in argumentirano pojasnili naša stališča odločevalcem na državnih organih,« dodaja mag. Sajovic.

Da bo nova finančna perspektiva manj prijazna kot prejšnji dve, je poudaril tudi dr. Milan Zver, a kot pravi, možnosti za pridobitev sredstev za obnovo kulturne dediščine so. »Župani so se pravilno odločili, da poskušajo pritegniti v svoje namere vse politične dejavnike, vključno z evropskimi poslanci. Mi smo se danes odločili, da jim bomo pomagali, napisali pobudo predsedniku vlade in pristojnim ministrstvom, da maksimalno vključijo njihove zahteve v operativne plane, ki se zdaj pripravljajo za naslednjo finančno perspektivo in da vanjo vključijo tudi varstvo kulturne dediščine,« je povedal evroposlanec dr. Milan Zver, ki je bil nazoren tudi v izjavi: »Slovenci smo pripravljeni in sposobni črpati evropska sredstva, nimamo pa volje.« 

Klemen Grošelj, ki med drugim deluje v odboru za industrijo, raziskave in energetiko je povedal, da je Evropski svet zelo konzervativen, ko je govora o povečevanju proračuna. Na novo finančno perspektivo pa bo pomembno vplival t. i. zeleni sveženj, ki zajema energetsko učinkovitost, zmanjšanje izpustov CO2, brezogljično družbo, raziskave. Grošelj je opozoril tudi na pomanjkanje solidarnosti, ki se vse bolj kaže. 

Obstaja tudi resna nevarnost, da Slovenija iz neto prejemnice sredstev postane neto plačnica sredstev v proračun, kar bi pomenilo, da bi vanj prispevala več sredstev, kot bi iz njega prejela pomoči. 

»Zavedam se skrbi in občutkov, ki jih imajo slovenski župani, ker  so kulturna dediščina, stara mestna jedra izjemno pomemba in seveda pričakujejo, da bodo tudi iz naslednje evropske finančne perspektive dobili sredstva za njihovo obnovo.  Smo  na koncu ključnih pogajanj in prav je, da nas zanima, kaj dela država, kako bo lahko zagotovila določena sredstva. Župani bodo imeli našo podporo. Kot evropski poslanci bomo v teh pogajanjih  preko naših političnih strank, preko Vlade RS in Bruslja skušali pritisniti na to, da bomo v naslednji finančni perspektivi  zagotovili sredstva tudi za te mehke vsebine. Največ bo odvisno od tega, kako bo operativno zastavila programe država in koliko sredstev bo na voljo. Pomembno je, da se občine med sabo povezujejo, sodelujejo, da imajo močan in glasen glas. Evropski poslanci jih bomo v teh naporih, tako kot do sedaj, podpirali,» je po srečanju povedala evroposlanka Tanja Fajon. 

Kot dolgoletnemu županu Občine Krško, je realna slika slovenskih občin Francu Bogoviču,  zelo poznana. »Smo v ključnem obdobju oblikovanja nove finančne perspektive. Večino denarja, ki je lahko namenjen za obnovo objektov ali jeder v zgodovinskih mestih je nujno najti v okviru operativnih programov, ki se bodo oblikovali za naslednjih sedem let.  V okviru kohezijske politike je ključen regionalni program, delno tudi kohezijski sklad. Tudi  program razvoja podeželja v enem delu lahko v vpliva na tiste postavke, ki bodo lahko pokrivale potrebe teh mest.  Potrebno bo spremljati prioritete, znotraj katerih so lahko tudi ukrepi, ki gredo po meri mest in vsebin, o katerih smo danes govorili,« je v mislih na parkirišča, energetske obnove, nove načine ogrevanja in druge podobne ukrepe, sklenil evroposlanec Franc Bogovič.

 

Župani Združenja zgodovinskih mest Slovenije so ob koncu z evroposlanci podpisali skupno pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine v razvojen dokumente izvajanja kohezijske politike 2021 - 2027 in ga naslovili na predsednika Vlade  RS Marjana Šarca. 

 


Fotografije: Media butik

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi