Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

BPT: priložnost ali breme

Uredništvo občinskega glasila Tržičan je prejelo daljši odziv Klemena Belharja, občinskega svetnika liste ZAGON, na iskanje tehničnih in vsebinskih rešitev za komleks BPT. V tiskani izdaji smo objavili skrajšan prispevek, tu ga objavljamo v celoti. Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno tudi stališča uredništva.

»Za hip se je zgodil nič. Potem, čez sekundo ali nekaj takega, se je nič še vedno dogajal.«

Douglas Adams

 

29. septembra 2016 je bila javna Tribuna o BPT, kjer so svoj načrt prenove območja predstavili lastniki, občinska uprava in župan. Predstavitev lastnikov je pokazala njihovo željo, da malo več kot polovico območja skušajo usposobiti za prodajo ali oddajo, brez proračuna, časovnice in natančnega načrta. Občina ima natančen načrt, ki obsega nakup zemljišč, ki bodo omogočila izgradnjo ceste oziroma poti okrog celotnega kompleksa. Dodajmo, da sem sodi prenova mostu, obnova dela infrastrukture in morda ureditev manjšega parka. ZVKD obljublja prilagodljivost, kar pomeni, da bo večino stavb treba ohranjati, nekaj malega se lahko poruši. Iz vsega predstavljenega izhaja, da vpleteni območje vidijo predvsem kot breme in ne dolžnost ali celo priložnost.

 

Gospodarstvo

Območje je lahko priložnost za razvoj gospodarstva, pri čemer je spomeniško varstvo ena od ključnih ovir. V nekdanje tovarniške prostore se  vseeno v lahko umesti marsikaj, saj v mnogih primerih ni nujno rušenje. Ni jasno, kaj natančno se sme in kaj ne. Če se pojavi možni investitor in vpraša, kaj lahko in kaj ne, bo edini pošteni odgovor, da tega nihče ne ve. Zato ni krivo le spomeniško varstvo, ampak tudi prostorski predpisi občine, ki so nejasni in nedoločeni. Občina namerava izdelati Občinski podrobni prostorski načrt za območje BPT takrat, ko se bo investitor pojavil. V bližnjih občinah je precej industrijskih in poslovnih con, kjer se točno ve, kaj se lahko gradi, kje se lahko gradi, kdaj se lahko začne graditi ter koliko bo to stalo. Zakaj bi neki investitor prišel v povsem nejasno situacijo?

Očitno taka nedoločenost županu in sodelavcem zadostuje. Z urejanjem dela infrastrukture in ureditvijo javne obvozne poti bodo storili dovolj, da bodo to, tik pred volitvami, prikazali kot izvrstni dosežek in preporod BPT. Iz županovega nastopa je razumeti, da za tem tiči posebna logika: uredimo le najnujnejše, ostalo prepustimo zasebnim investitorjem. Po tej logiki občina ni tista, ki bi spodbujala gospodarstvo, ampak mora zgolj zagotavljati minimum pogojev za zasebno pobudo. Tržič ne živi v vakuumu. Obkrožen je z občinami, ki aktivno vabijo investitorje, jim priznavajo oprostitve davščin in ponujajo prostor za gradnjo. Mi bomo očitno to priložnost zamudili in se obnašali nekonkurenčno. Župan bo lahko rekel, da je občina naredila svoj del, zasebne pobude pa ni. Otvoritve pred volitvami bodo, gospodarska revščina bo ostala.

 

Javne potrebe

Mnoge tržiške ustanove se spopadajo s prostorskimi težavami. Prostora nimata dovolj Glasbena šola in Ljudska univerza. Knjižnica poka po šivih in potrebuje selitev v povsem drugačne prostore. Novo plezalno steno potrebujejo športni plezalci. Težave s prostori čuti Upravna enota. Mnoga kulturna društva so brez svojih ali brez primernih prostorov. Številni ustvarjalci so izrazili interes po prostorih v BPT. Mladi bi radi pravi mladinski center. Potrebujemo funkcionalen kulturni dom oziroma prireditveni prostor. Brez svojega prostora je Gorska reševalna služba.  Neznanske prostorske stiske so kamor se ozrete. V BPT je veliko primernega prostora.

Gre za veliko napako in stalno siromašenje kulturnega življenja in razvoja mesta. Župan in občinska uprava tega ne priznata, ne pripoznata in ne želita urejati. Takšna ignoranca povsem sovpada z zgoraj opisano logiko (ne)reševanja gospodarske situacije. Javni interes vidijo kot zasebno pobudo, kar je povsem vulgarna neoliberalna logika, kjer oblast skrbi zgolj za infrastrukturni minimum. Priznajmo, občina naredi več, toda le za nekatere, ki znajo izvesti pritisk ali so »naši«.

Reševanje prej opisanih prostorskih stisk je naloga občine in vsa domača naloga jo bo počakala. Težave vseh ustanov in društev bodo zgolj naraščale in jih obsojale na vse večje životarjenje. Neizogibno prihaja trenutek, ko sedanji župan ne bo več župan, toda bojim se, da bo marsikdo šele takrat zagledal opustošenje, ki nastaja. BPT je priložnost, če je ne vidi oblast, jo moramo videti občani. Za nas gre, za naš kraj, za naša društva. To je naša skupna odgovornost, kar bo morala spoznati tudi oblast.

 

Prostor

Večina mest je strnjenih, na robu stojijo poslovna in industrijska območja. V Tržiču sta stari in novi del mesta presekana z območjem propadle industrije in novodobnimi trgovinami. BPT je velik del tega območja in je prostorska priložnost, ki lahko poveže Tržič in Bistrico. Povezava bi se uresničila z novimi potmi, novim mestnim območjem, novimi javnimi prostori in z varno kolesarsko povezavo. Vse to bi prinesle javne ustanove, ki povezujejo občane in meščane. Gre za zgodovinsko priložnost in dolžnost. Gre za eno največjih odgovornosti v zgodovini Tržiča. Zdi se, da je to jasno sleherniku, oblasti pa ne.

 

Zaključim lahko, da je bila javna tribuna organizirana pro forma, za videz. Ostal naj bi vtis, da oblast upošteva potrebe občanov. Izkazalo se je, da v resnici namerava te potrebe ignorirati in noče opraviti svoje dolžnosti. Upam, da bo to še koga spodbudilo k angažiranju. Upam, da občani ne bomo spet podlegli apatiji. Gre za nas, za naše mesto, za našo občino, za kakovost naših življenj.

Oglejte si tudi