Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Na Občini Tržič se dogaja

Gorska reševalna služba Tržič je dobila nove prostore, ki jih bo država do konca leta obnovila. Preverite, kako je urejeno plačljivo parkiranje na Ljubelju in nad Gorenjsko plažo. Obeta se ureditev pogorišča stare stražnice v Medvodju. Izplačana so bila sredstva kot pomoč pri odpravi škode na kmetijskih zemljiščih po ujmi v letu 2018.
Novi prostori za Gorsko reševalno službo Tržič

V četrtek, 16. januarja, je v Pristavi potekala primopredaja prostorov med Občino Tržič in Ministrstvom za obrambo. V spodnjih prostorih nekdanje upravne stavbe komunalnega podjetja Tržič bo ministrstvo uredilo nove sodobne prostore za potrebe Gorsko reševalne službe iz Tržiča. "Želimo si, da bi bilo v nadaljevanju v teh prostorih tudi volišče in morda tudi občasna srečanja Sveta krajank in krajanov Krajevne skupnosti Pristava," je ob tem poudaril župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in nadaljeval: "Potem ko se je Gorska reševalna služba znašla v težavah ji je občina priskočila na pomoč in od komunalnega podjetja smo iz sredstev proračuna za okrog 70.000 evrov odkupili prostore, ki jih sedaj prenašamo na državo, ki jih bo s svojimi sredstvi, kot lastnik, tudi obnovila. Računamo, da bo približno enak znesek potreben tudi za obnovo in potem bo na primerni lokaciji status službe, ki zapušča Policijsko postajo Tržič dolgoročno tudi rešen."

 

Na platoju Ljubelj in nad Gorenjsko plažo po novem plačljivo parkiranje

Občina Tržič je konec leta 2019 na svojem parkirišču na platoju Ljubelj in na parkirišču za camperje in osebna vozila nad Gorenjsko plažo postavila parkomat. "Odločili smo se za postopen prehod na plačevanje, do sedaj sta bila parkirišče in parkomat v praktično poskusnem obratovanju, v naslednjih dnevih in tednih pa bomo tam poostrili nadzor s službo Medobčinskega inšpektorata in redarstva v Kranju," pojasnjuje župan Sajovic in dodaja: "Dejstvo je, da je Občina Tržič imela kar znatne stroške s pluženjem, vzdrževanjem, košnjo, pospravljanjem in urejanjem lastniških razmerij na parkirišču. Naj spomnimo, da iz tega parkirišča odvažamo tudi odpadke, kar ni zastonj."

 

Občina Tržič je v preteklosti na tej priljubljeni točki postavila tudi klopi in mize za počitek. "Kot županu se mi zdi prav, da vsi tisti, ki so uporabniki nekaj prispevajo, cene za uporabo pa so relativno nizke," je jasen župan Sajovic. Občina Tržič bo v naslednjih mesecih uvedla tudi možnost nakupa letne karte za omenjeno parkirišče na Ljubelju, ki bo finančno ugodno in dostopno vsem. "Ob tem je potrebno tudi povedati, da se na Ljubelju do zapolnitve še vedno lahko parkira na zemljiščih drugih lastnikov, ki še niso opremljena s parkomatom. V skladu z odlokom in zakonom pa so znane tudi oprostitve, da so parkirnine oproščene interventne službe državnih in občinskih organov," je še povedal župan Sajovic.

 

Urejanje pogorišča stare stražnice v Medvodju

"Na Občini Tržič smo zadovoljni, da se končno ureja tudi pogorišče, pred leti v požaru prizadete, stare stražnice v Medvodju," z zadovoljstvom pojasnjuje župan Sajovic in dodaja: "Njeno lastništvo sicer še ni dokončno urejeno. Ta trenutek je lastnik in upravljalec Ministrstvo za obrambo. Veseli pa smo, da se sedaj pogorišče sanira, pospravlja in da se bo nad ostankom objekta zgradila tudi začasna streha."

 

Gre za pomembno križišče turističnih, kolesarskih in rekreativnih poti. Nenazadnje pa tudi izgled na pogorišču zagotovo ni bil v ponos lastnikom kot tudi ne turistični podobi občine. "Pričakujemo, da se lastništvo oz. nerešene denacionalizacijske zadeve na tem območju med državo in zasebnimi lastniki čim prej uredijo, kajti lokacijo vidimo kot potencialno zelo zanimivo in atraktivno za izboljšanje in nadgradnjo turistične ponudbe v Občini Tržič," še dodaja župan Sajovic.

 

 

Izplačilo sredstev kot pomoč pri odpravi škode na kmetijskih zemljiščih po ujmi v letu 2018

Ujma, ki je del Občine Tržič prizadela konec leta 2018, je poleg škode na cestah in vodotokih močno poškodovala tudi kmetijska zemljišča. Za pomoč pri odpravi te škode je Občina Tržič v začetku meseca novembra 2019 objavila "Javni razpis za dodeljevanje sredstev kot pomoč za nadomestilo škode na kmetijskih zemljiščih po ujmi v oktobru 2018", na katerega so se lahko prijavili vsi, ki so po ujmi prijavili škodo in je bila evidentirana v sistemu za ocenjevanje škode Ajda. 

 

Na razpis se je prijavilo 33 upravičenih oškodovancev, od tega štirinajst iz Loma, dvanajst iz Grahovš, eden iz Slapa, štirje iz Doline in dva iz Čadovelj.

 

Po pravnomočnosti vseh odločb in podpisu pogodb je Občina Tržič oškodovancem v ta namen konec leta 2019 izplačala skupno 19.529,46 EUR.

 

Aktivnosti sprejemne pisarne na Občini Tržič 

Zaposlene v sprejemni pisarni na Občini Tržič se vsak dan trudijo, da vas, občanke in občane, usmerijo in vam pomagajo. V sprejemni pisarni se z odprto in prijazno komunikacijo strankam vedno želi pomagati, hkrati pa nuditi administrativno pomoč vsem uradom na občini. Vodi se tudi tekoča in stalna zbirka dokumentarnega gradiva in je prostor, kjer se hranijo rešene zadeve.

V letošnjem letu smo začeli s postopkom izločanja in uničenja dokumentarnega gradiva, kateremu so potekli roki hrambe v skladu s potrjenimi Strokovnimi navodili iz leta 2017 ter potrjenim seznamom pristojnega arhiva. Z začetkom letošnjega leta smo na Uradu za splošne zadeve pridobili novo strokovno-tehnično pomoč.

 

Prijetna zimska rekreacija na »Fabrk«

Balinarski klub Tržič je pod pokroviteljstvom Občine Tržič na drsališču na Ravnah prvo januarsko soboto organiziral 2. Tekmovanje v kegljanju na ledu za pokal občine Tržič, na katerega se je prijavilo kar štirinajst ekip. »Kegljanje na ledu, na pokritem tržiškem drsališču na "Fabrk", je eden od dobrih razlogov za prijetno rekreacijo, druženje, prijateljevanje in resnično dobro voljo. Tudi tekma za pokal Občine Tržič je uspešno nadaljevala to lepo praznično tradicijo. Hvala domačim balinarjem za vse sodelovanje in ponovno odlično organizacijo,« je ob koncu tekmovanja povedal mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

 

Fotografije: arhiv Občine Tržič

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi