Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

MESEC POŽARNE VARNOSTI

Požarna preventiva predstavlja pomemben del nalog, ki jih mora v lokalni skupnosti izvajati gasilska enota in je niz dejavnosti, ki služijo preprečevanju nastankov požarov in škodljivih posledic požarov, kjer ima pomembno vlogo tudi lokalno pristojna gasilska enota. Dejavnosti gasilskih enot na področju požarne preventive formalno opredeljuje Zakon o gasilstvu (Zgas- UPB1, Ur.l. RS, št. 113/2005), ki med naloge gasilstva uvršča tudi preventivne dejavnosti.

 

Požarno preventivne aktivnosti gasilske enote obsegajo pregled požarnega okoliša, preventivne preglede objektov, izvajanje nadzora nad javnim hidratnim omrežjem sprejem in pregled požarnih načrtov, pomoč in sodelovanje pri izvajanju vaj evakuacije, pomoč in svetovanje krajanom na področju požarne preventive ipd.

 Še posebno pomembne požarno preventivne aktivnosti mora z opozarjanjem na nevarnost nastanka požara gasilska enota izvajati tudi v sušnem obdobju. 

Aktivnosti gasilske enote so tako na področju požarne preventive izredno pomembne. Gasilska enota z aktivnim delovanjem na preventivnem področju zmanjšuje stroške intervencij in veča varnost operativnih gasilcev.

 

Za izboljšanje rezultatov požarne preventive je potrebno aktivnosti sistematično izvajati skozi celo leto.

Mesec oktober, je tradicionalno posvečen požarni varnosti. Aktivnosti so tokrat posvečene tematiki evakuacije iz objektov.

Povezave

Pgd-trzic

Oglejte si tudi