Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Praznični december vabi na raziskovanje Tržiča in okolice

Vstopili smo v praznični mesec december, ki je v občini Tržič vsako leto poln različnih prireditev, dogodkov, praznovanj. Letos mineva 150 let, odkar je tedanji kaplan Jakob Aljaž prav v Tržiču prvič v slovenščini zapel pesem Sveta noč, ki je sicer v svetovnem merilu največkrat izvajana pesem. Posebno vodeno doživetje, posvečeno temu jubileju, smo morali žal zaradi trenutne epidemiološke slike odpovedati. Bo pa v Tržiču in okolici v tem mesecu možno individualno odkrivati praznične poti, nahraniti dušo in srce in začutiti praznični utrip.

Odkrivanje prazničnih poti v osrčju Karavank

Sprehod po skrivnostno zasneženem starem mestnem jedru Tržiča in odkrivanje na sveže okrašenega koščka raja v srcu Karavank,  bo male in velike junake ponesel v čaroben praznični čas. »Pogrej se ob kuhanem vinu in sledi potem okrasitve, ki te vodijo do največjih atrakcij, kot sta Tržiški muzej, skulptura zmaja z jajcem in Kurnikova hiša. Radostna glasba, ki se razlega po ulicah, prijetne trgovinice in kavarne pa bodo ustvarile pravo zimsko pravljico,« vabijo iz TPIC Tržič.

Praznične poti vodijo preko Trga svobode, Muzejske ulice, Partizanske ulice, dela Cankarjeve in Koroške ceste, atrija Občine Tržič, Tržiškega muzeja, Kurnikove hiše in vseh treh mostov čez Tržiško Bistrico.

Praznično pot v starem mestnem jedru Tržiča si je možno ogledati od 5. decembra 2021, ko bo ob 18.30 tudi prižig prazničnih luči do 9. januarja 2022.

Praznični namigi za ljubitelje kulture

Tržiški muzej je prejemnik že kar dveh Valvasorjevih nagrad in je eden izmed najboljših slovenskih muzejev. Odprt je od torka do nedelje, od 10. do 18. ure. http://www.trziski-muzej.si/?lang=sl

Tekčeve jaslice so na voljo za ogled od 25. 12. 2021 do 6. 1. 2022 vsak dan med 9. in 19. uro. Ostali del leta po predhodnem dogovoru. https://www.visit-trzic.com/znamenitosti/kulturne/tekceve-jaslice.html

V božičnem času krajani vasi Sebenje, Žiganja vas in Breg ob Bistrici na svojih dvoriščih in vrtovih postavijo jaslice. Vredno se je sprehoditi skozi naselja in poiskati vse unikatne postavitve. https://www.visit-trzic.com/znamenitosti/kulturne/ulicne-jaslice-v-sebenjah.html

 

Aktualni dogodki v občini Tržič so zapisani na povezavi: https://www.trzic.si/koledar-dogodkov/

 

Praznični namigi za ljubitelje aktivnosti na prostem

Drsališče na Ravnah vabi na rekreacijsko drsanje od ponedeljka do petka med 16. in 19. uro, ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času šolskih počitnic pa med 10. in 12. ter med 16. in 19. uro.

Zimski vzpon do katere od planinskih koč si obiskovalci lahko popestrijo s spustom s sanmi. V sončnem zimskem dnevu ali v dolgih večerih ob soju čelne svetilke. Na Tržiškem je kraljestvo čudovitih turnih smuk – od lahkih, za vsakogar, do zahtevnejših, ki zadišijo po alpinističnem smučanju. https://www.visit-trzic.com/aktivnosti/

 

Nepozabni božič Jakoba Aljaža - ODPOVEDAN

Slovenci smo več kot pol stoletja čakali na prevod v svetovnem merilu največkrat predvajane božične pesmi Sveta noč. Pred natanko 150 leti jo je poslovenil in na božično noč leta 1871 v Tržiču prvič zapel takratni kaplan Jakob Aljaž.

Tej obletnici smo na Občini Tržič posvetili veliko pozornosti in želeli za obiskovalce v tem prazničnem času pripraviti posebno vodeno doživetje. Obiskovalce bi popeljali skozi okrašeno mestno jedro mimo cerkve svetega Andreja do najstarejše hiše v tržiškem mestnem jedru, Kurnikove hiše, kjer bi jih pogostili s tržiško fliko in božičnim čajem. Skrivnostim o prazničnih navadah na Tržiškem bi sledile praznične pesmi in kolednice. Zgodbo o Kristusovem rojstvu bi spremljali v edinstvenih Tekčevih jaslicah, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske in verske kulture pri nas. Doživetje pa zaključili v cerkvi Marijinega oznanjenja.

Zaradi trenutnih slabih epidemioloških razmer, smo Nepozabni božič Jakoba Aljaža ODPOVEDALI.

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi