Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

ČUDOVITO JE BITI DRUGAČEN

Mesec januar se je v naši igralnici obarval mavrično. V skupini smo pričeli s projektom Čudovito je biti drugačen. Preko različnih dejavnosti smo spoznavali ljudi okoli nas in raziskovali naše podobnosti ter razlike. Bogatili smo svojo empatijo in se usmerili v sprejemanje drugačnosti.

Pomembno je, da otrokom pokažemo svet v vseh barvah in jih soočimo z različnimi okolji, dejavnostmi in ljudmi okoli sebe. Otroci potrebujejo empatijo, potrebujejo različne socialne stike. Preko pogovora, dejavnosti in resničnega stika z življenjem se otroci naučijo, da je drugačnost pri ljudeh nekaj običajnega in da se nam je ni potrebno bati.  

Naš projekt se je pričel s spoznavanjem drugačnosti preko fotografij in različnih književnih del za otroke. Opazovali smo razlike med nami, se primerjali, v čem smo si podobni in v čem različni. Izdelali smo plakate, ustvarjali likovne podobe sebe in drugih. Za zaključek našega projekta pa smo obiskali bližnji VDC - Varstveno delovni center Kranj, enota Tržič. Skupaj z njihovimi varovanci so otroci izdelovali izdelke iz gline (razvaljali so glino, oblikovali rože ali srce, dodajali vzorce ter izdelke pobarvali). Razvili so se pristni, čutni odnosi. Otroci so uživali, se prepustili vodenju drugih in drugačnosti pri ljudeh sploh niso opazili. Imeli smo se res lepo in smo za izkušnjo zelo veseli.


LJUBEZEN DO VSEH LJUDI

Sreča je deliti ljubezen med ljudi,

še lepše je, ko sreča se množi.

Drugačni res smo vsi ljudje,

a v srcu topel prostor se najde za vse.

Pokazati svoje šibkosti in moči,

je tisto pravo, kar človeka naredi.

 

Članek in pesem napisala: Tina Lasnik, Vrtec Tržič (enota Križe, zelena igralnica)

Foto: Majda Pintarič

Oglejte si tudi