Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
4°C
-3°C
JUTRI
5°C
3°C
6333

KAJ JE DIŠALO V ENOTI PALČEK?

V okviru projekta Dnevi evropske kulturne dediščine so tudi v Vrtcu Tržič potekale različne dejavnosti za otroke na temo Kaj diši. Otrokom smo predstavili recepte, pripravljali in okušali različno hrano, spoznali sestavine in s pomočjo naših kuharjev preizkusili tudi nekaj tradicionalnih tržiških jedi. Nekaj oddelkov z veseljem z vami deli več o poteku projekta.

Z otroki iz skupine Pri Zvezdici Zaspanki smo se odločili, da v okviru projekta Kaj diši? pripravimo tržiški šmorn. Recept smo poiskali v knjigi Stare tržiške jedi, novi okusi. Priprava šmorna je bila odlična priložnost, kjer so lahko sodelovali vsi otroci. Eni so pripravili vse potrebne sestavine, drugi so sestavine zmešali in tretji so iz pripravljene mase spekli puhast in zelo okusen šmorn, da smo se lahko na koncu vsi skupaj z njim posladkali.  

(Zapisali vzgojiteljici Brigita Dobre in Tina Bergant)


V oddelku pri Vidku in njegovi srajčici smo kuhali skutne štruklje. Otroci jih imajo radi in so sami dali idejo. Najprej smo si ogledali recept, katere sestavine potrebujemo in potek priprave. Izdelali smo plakat iz sličic (sestavin). Ker je potek precej zahteven, smo najprej vadili na izdelavi štrukljev iz slanega testa. Za pomoč pri izdelavi pravih skutnih štrukljev pa smo prosili za pomoč gospo Mileno Knafelc. Z veseljem nam je priskočila na pomoč in s skupnimi močmi smo za pokušino izdelali skutne štruklje za vse oddelke enote Palček z OŠ Tržič in oddelkom v Lomu. Dobili smo zelo pozitivne odzive. Tisti, ki jih je želel poizkusiti, pa je to možnost imel na »Palčkovi tržnici dobrih jedi«, ki smo jo strokovne delavke enote Palček priredile v telovadnici v okviru projekta »Kaj diši?«.

(Zapisali vzgojiteljici Tjaša Wolf Mandič in Andreja Šarabon)


V okviru teme Kaj diši? je zadišalo v igralnici pri Povodnem možu. Spoznavali smo hrano in njen nastanek. V oddelek smo povabili urejevalko prostorov, gospo Suzano, in kuharico, gospo Anjo, da sta nam pomagali odkriti recept za okušanje dediščine, povezane z jedmi. Vrtčevsko okolje je vir neustrašnih idej in priložnosti za otroke. Prelevili smo se v prave peke, ustvarili okusno potico in svojim borbončicam privoščili nekaj okusnega. Ker gre ljubezen skozi želodec, pa smo se podali tudi na degustacijo skozi jedi, ki so jih v okviru projekta pripravili otroci ostalih oddelkov enote.

(Zapisali vzgojiteljici Elma Beganović in Tjaša Kovič)


V skupini Pedenjped smo z otroki pripravili suhe jabolčne krhlje. Otroci so aktivno sodelovali skozi celoten postopek. Jabolka so najprej dobro oprali in jih sami, vsak po svojih najboljših močeh, narezali na krhlje in jih zložili v sušilnik sadja. Z zanimanjem so opazovali, kaj se dogaja in kako nam je v igralnici zadišalo. Suhe krhlje smo v peharju odnesli v telovadnico, kjer so jih poskusili tudi ostali otroci.

(Zapisale vzgojiteljice Ana Marija Kuhelj, Klavdija Borič in Maja Mladenovski Potočnik)


Z otroki iz igralnice pri Kekcu smo projekt Kaj diši? začeli z ogledom razstave Tržiškega muzeja v Galeriji Atrij Občine Tržič Prata, sovata pa tenstan krompir. Otroci so si z zanimanjem ogledovali razstavljene predmete, Prebrali smo si nekaj jedilnikov in receptov. Ogledali smo si posnetek o pripravi tržiških bržol. Vonjali smo različne začimbe. Spoznavali smo različne vonjave, pri katerem smo spoznavali, kaj nam diši in kateri vonji nam niso prijetni. Izdelali smo dišeče vrečke z različnimi dišavami: parfum, klinčki, čajna vrečka, meta id. Te smo kasneje obesili v našo hiško in jih uporabljali za umirjanje.

Spoznali smo jedi in recepte. Najprej smo pripravili miške z jabolki. Spoznali smo recept, katerega smo kasneje poustvarili, tako da je bil ta lažje predstavljiv otrokom.

Prebrali smo ljudsko pravljico Lonček kuhaj. Pogovarjali smo se o tem, kaj bi skuhal lonček, če bi ga imeli mi. Predstavili sva jim knjigo, ki jo je izdal Vrtec Tržič, Kaj diši?, kjer so zbrane jedi, ki so jih pripravljali otroci Vrtca Tržič v prejšnjih letih. Otroci so se odločili, da bi pripravili tržiško fliko. To smo pripravili za Palčkovo tržnico dobrih jedi. Tokrat smo recept risali sproti. Pomagali so pri mešanju, štetju, merjenju sestavin, mazanju in gnetenju. Skupaj smo pladenj odnesli v kuhinjo h kuharici Anji. Skupaj smo ga poskusili.

Tržnice smo se udeležili tudi mi. Navdušila jih je glasba ljudskih pevk, ki je igrala v ozadju, vsako jed smo poskusili in si ogledali postopek priprave, posnetek in fotografije. Otroci so bili navdušeni nad dobrotami, ki so jih pripravili otroci iz drugih oddelkov.

Tudi naši kuharji v centralni kuhinji v Križah so za cel vrtec pripravili nekaj tradicionalnih jedi, in sicer ajdove krape s skuto, tržiške bržole, gluhe štruklje in grenadirmarš.

(Zapisali vzgojiteljici Alenka Gartnar in Andreja Stanek)Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi