Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Obrazi slovenskih pokrajin: dr. Irena Mrak

Raziskovanje zemeljskega površja od domače Dolžanove soteska do Andov, Karakoruma in Himalaje

Dr. Irena Mrak, Maja Stepančič


Irena Mrak je doktorica znanosti s področja geografije. Zaposlena je na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju, kjer predava predmet Načrtovanje in razvoj zavarovanih območij. Je raziskovalka geomorfologije, proučuje gorska in zavarovana območja doma in po svetu. Polje njenega dela so ledeniki ter proučevanje turizma, športa in drugih dejavnikov, ki vplivajo na zemeljsko površje.
Kot navdušena alpinistka je bila članica mnogih alpinističnih odprav v Ande, Nebeško gorovje, Hindukuš, Pamir, Tibet, Karakorum in Himalajo, kjer se je povzpela na velike nadmorske višine in preplezala številne prvenstvene smeri. Kritična je do tako imenovanih komercialnih alpinističnih odprav: »Kot da način pristopa na vrh sploh ni pomemben, pomemben je le vrh, ki ga je treba doseči.«

Sklop pogovorov poteka v sodelovanju z gorenjskimi splošnimi knjižnicami in spletnim leksikonom Obrazi slovenskih pokrajin. V projektu sodelujemo Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič in Občinska knjižnica Jesenice.

torek, 11. 4., ob 19.00, dvorana Knjižnice Dr. Toneta Pretnarja in v živo na spletu

Oglejte si tudi