Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

V občini Tržič se dogaja

Občina Tržič praznuje občinski praznik. Sklicana je 1. konstitutivna seja Občinskega sveta Občine Tržič. Mesto je zažarelo v praznični podobi. Objavljen javni razpis za sofinanciranje športnih programov v občini Tržič za leto 2023.

Občina Tržič praznuje občinski praznik

V počastitev občinskega praznika, bo v soboto, 10. decembra 2022, ob 18. uri v Kulturnem centru Tržič slavnostna akademija. Na akademiji bodo posameznikom in ustanovam, zaslužnim za napredek in prepoznavnost občine, podeljena priznanja Občine Tržič in županova priznanja.

Kulturni program bodo oblikovali člani Plesnega kluba Tržič in Plesnega studia Špela.

 

Sklicana je 1. konstitutivna seja Občinskega sveta Občine Tržič

Na prvi konstitutivni seji Občinskega sveta Občine Tržič v novem mandatu, ki je sklicana za četrtek, 8. decembra 2022, ob 17.30 se bodo svetnice in svetniki seznanili s poročilom Občinske volilne komisije Občine Tržič o izidu volitev v Občinski svet in volitev župana, poročilom Komisije za potrditev mandatov ter potrditev mandatov članom Občinskega sveta ter poročilom Komisije za potrditev mandatov in odločanje o pritožbah kandidatov za župana ter ugotovitev izvolitve župana. Sledila bo slovesna prisega novega župana Petra Mikliča in članov sveta ter pozdravni nagovor novoizvoljenega župana. Imenovana bo tudi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

 

Miklavžev prižig lučk

Kljub muhastemu vremenu smo že tradicionalno prižgali praznične luči v mestu v osrčju Karavank, na predvečer sv. Miklavža, 5. decembra. Bogat program je navdušil predvsem naše najmlajše, saj so lahko uživali ob predstavi Čarobni prazniki, delavnici izdelovanja prazničnih okraskov, obdaril pa jih je tudi Miklavž s »spremstvom«. Starejši so se greli ob toplih napitkih in glasu izjemne Saše Lešnjek, ki je nastopila z bandom. Praznične poti, ki so letos razširjene do prenovljenega dvorca Neuhaus, bodo domačine in obiskovalce razveseljevale vse do 8. januarja 2023.

 

Nepozabni božič Jakoba Aljaža

Na predvečer sv. Miklavža smo v okviru Službe turizem Tržič izvedli prvega od štirih razpisanih vodenih doživetij z naslovom Nepozabni božič Jakoba Aljaža.

Vodenje smo pričeli pri skulpturi zmaja iz petelinjega jajca, kjer so udeleženci spoznali pripovedko o nastanku mesta ter kratko zgodovino Tržiča. Po sprehodu po Trgu svobode so nas v cerkvi sv. Andreja s pesmijo pričakale Pevke ljudskih pesmi Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke, lokalna vodnica Neža Vovk pa je povedala nekaj o cerkvi ter predstavila zgodovino in pomen adventnega venca. Pot smo nadaljevali do najstarejše hiše v tržiškem mestnem jedru, Kurnikove hiše. Tržiški muzealci so predstavili življenje in delo pesnika Vojteha Kurnika, v »hiši«, kjer smo se okrepčali z božičnim čajem in tržiško fliko, smo spoznali praznične navade Tržičanov, srce pa so nam tudi tu ogrele praznične pesmi in kolednice.  

Z zgodbo o prvi izvedbi božične pesmi Sveta noč v slovenskem jeziku, pospremljeno s pesmijo, je bil vrhunec doživetja v Cerkvi Marijinega oznanjenja. Kot je bil za Tržičane nekoč po polnočnici obvezen še postanek v Tekčevih jaslicah, smo tudi mi doživetje zaključili z obiskom edinstvenih, v celoti ročno izdelanih jaslic, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske duhovne kulture na Slovenskem.

Vodenega doživetja »Nepozabni božič Jakoba Aljaža« se lahko udeležite še 12. in 19. 12. 2022 ter 2. 1. 2023. Obvezne so predhodne prijave do zadnjega petka, pred razpisanim doživetjem, do 16. ure, po e-pošti informacije@trzic.si ali na 051 627 057.

 

Objavljen javni razpis za sofinanciranje športnih programov v občini Tržič za leto 2023

Letni program športa (LPŠ) v Občini Tržič za leto 2023 zagotavlja, da bo Občina Tržič iz občinskega proračuna za leto 2023 namenila 237.500,00 EUR za sofinanciranje športnih vsebin, ki so v javnem interesu in se sofinancirajo iz javnih sredstev.  

Izvajalci športnih programov imajo pravico do sofinanciranja programov in področij letnega programa športa, če so registrirani in imajo sedež v Občini Tržič najmanj eno leto.

Zadnji rok za oddajo vloge je 23. 12. 2022.

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi