Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Varnostni pas bo potekala od 8. do 14. marca 2021

Raziskave kažejo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov ter s tem preprečili tudi smrtne žrtve med otroki potniki. Obveznost pripenjanja nalaga 33. člen (varnostni pas) Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120€.
Kljub temu, da se je v zadnjih letih pripetost voznikov in ostalih potnikov (tudi otrok) v vozilih izredno izboljšala. Statistike kažejo, da se je povprečna pripetost otrok iz 54% v letu 2005 povečala na 93,6% v letu 2016. Prav tako je opazen trend povečanja pripetosti odraslih potnikov na zadnjih sedežih, vendar je delež še vedno prenizek (68 %).

Z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev bi lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov.

V Sloveniji letno umre v povprečju približno 15 voznikov osebnih vozil, 1-2 voznika tovornega vozila ter v povprečju 7 potnikov, ki v času nesreče niso uporabljali varnostnega pasu. Skupni delež hujše poškodovanih voznikov osebnih vozil in potnikov v njih, ki med nesrečo niso uporabljali varnostnega pasu, je 40 %. 

Namen Nacionalne preventivne akcije (NPA) je zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov in ustreznih varnostnih otroških sedežev ter povečati njih uporabo med vozniki in potniki v vseh vozilih in na vseh relacijah.

Cilj je, da bi bili vozniki in potniki na sprednjih sedežih pripeti v 98%.

Glede na zadnje izsledke opazovanja pripetosti in omenjeni cilj, je nujno potrebno povečati:

-        pripetost vseh potnikov in tudi otrok na VSEH vožnjah, tudi najkrajših znotraj naselij (pripetost je najnižja v naseljih);

-        pripetost odraslih potnikov na ZADNJIH sedežih v osebnih vozilih;

-        dosledno uporabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov pri otrocih potnikih med vožnjo (otroci so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v avtomobilih in utrpijo tudi najhujše posledice);

-        pripetost voznikov tovornih in kombiniranih vozil na vseh vožnjah;

-        pripetost potnikov na avtobusih na medkrajevnih relacijah.


Za dosego namena NPA bodo med drugim tako policisti kot komunalni redarji  na državnih in lokalnih cestah izvajali poostrene nadzore uporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za otroke v vseh vrstah avtomobilov ter zoper kršitelje dosledno ukrepali. Avtobusna in druga prevozniška podjetja bodo opozarjali na obveznost uporabe varnostnih pasov ter seznanjali javnost o aktivnostih.



AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !


Vir: AVP

Oglejte si tudi