Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
27°C
7°C
JUTRI
28°C
11°C
3299

Nacionalna preventivna akcija Varnost kolesarjev

V letu 2021 bomo v koordinaciji z Javno agencijo republike Slovenije za varnost prometa izvajali nacionalno preventivno akcijo (NPA) Varnost kolesarjev, in sicer v času med 17. in 30. majem.

Kolesarji spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, vendar zanje velja, da ne smejo s svojim ravnanjem ogrožati ostalih udeležencev v prometu, še posebej pešcev. Svoje ravnanje v prometu morajo prilagoditi razmeram v prometu, upoštevati morajo prometne predpise, saj zanje veljajo isti kot za ostale udeležence v prometu. Opredeljena so v Zakonu o pravilih v cestnem prometu (ZPrCP), začenši s 4. členom, nadaljujejo pa se še v 27., 31., 32. ter izrecno razdelajo za kolesarje v 93. členu.

V obdobju, ko je vse več kolesarjev prisotnih na cestah, pa moramo biti vozniki motornih vozil še posebej skrbni in pozorni na kolesarje, upoštevati moramo pravila prednosti (na kolesarskih prehodih počakamo, ker imajo kolesarji prednost), ustrezno in varno prilagodimo bočno varnostno razdaljo ob prehitevanju ter v naseljih zmanjšamo hitrost.


V času trajanja akcije bodo policija in mestna redarstva izvajala usmerjeni nadzor nad ravnanjem voznikov ter nadzor nad ravnanjem kolesarjev. Člani ZŠAM pa bodo poleg medijske aktivnosti še preverjali tehnično brezhibnost koles učencev, ki prikolesarijo v šolo, spoštovanje CPP in pregledali kolesarsko infrastrukturo.


Naj izpostavimo še to, da je za varno kolesarjenje potrebna obvezna oprema kolesa, ki obsega:

-          brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro,

-          belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč in rdeč odsevnik zadaj, odsevnike na pedalih in v naperah koles ter

-          zvonec.

Velikokrat spregledana, vendar zelo pomembna je tudi oprema kolesarja. Za kolesarja je priporočljiva ustrezna kolesarska čelada, ki je za kolesarje do 18 leta obvezna. Pomembno je tudi, da imamo čim bolj športna oblačila, ki omogočajo neovirano gibanje in preglednost. Biti morajo svetle barve, po možnosti  z odsevnimi všitki, uporabimo lahko tudi odsevni brezrokavnik. Ohlapnejše hlačnice spnemo skupaj, lahko tudi z odsevnim trakom, ter tako preprečimo, da bi nam zašle med verigo in verižnik.AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi