Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Iz Zdravstvenega doma Tržič so nam ob potrditvi prve okužbe s koronavirusom v občini sporočili, da so njihovi zaposleni v stiku s pacientom ravnali v skladu s priporočili NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Oboleli je bil ustrezno napoten na nadaljnjo obravnavo. O primeru so obvestili tudi epidemiološko službo, ki vodi nadaljnje postopke. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, torka, 31. 3. 2020, do 11. ure.
Sodelavci Župnijske Karitas Tržič – Bistrica so v teh dneh polno zaposleni. Ker imajo v svojih vrstah pretežno starejše, ki ob epidemiji koronavirusa sodijo v rizično skupino, so aktivirali mlajše prostovoljce. »Več kot tristo družin redno prihaja po pakete pomoči v naše skladišče, ki ga imamo v prostorih nekdanje BPT v Tržiču. V tem času pa mlajši prostovoljci pakete hrane razvažajo po domovih. Na voljo smo tudi drugim starejšim, ki nimajo svojcev, da namesto njih nakupimo hrano v trgovini ali zdravila v lekarni in jim blago pripeljemo na dom,« pove župnik župnije Tržič - Bistrica David Jensterle, ki je tudi predsednik župnijske Karitas. Povedal je, da so farani veseli in hvaležni za pomoč, prav tako so dobri odzivi na vsakodnevne molitve, ki jih farani lahko petkrat na dan spremljajo preko Youtube kanala. »Vsak dan dobim kakšno zahvalo za to, da smo lahko vsaj preko spleta povezani, da skupaj molimo in drug drugega bodrimo,« v času, ko je zaradi predpisanih ukrepov močno omejeno tudi delovanje župnije Tržič -  Bistrica, povedal župnik David Jensterle, predsednik župnijske Karitas Tržič – Bistrica, ki se Pakirnici TIMS d.o.o. iskreno zahvaljuje za donacijo 100 kg sladkorja, ki bo razdeljen med tristo družin.  

 

- V nedeljo, 29. marca je kot eden od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa začel veljati Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi. Razkuževanje še zlasti velja za: kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo, ograje v večstanovanjski stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Poleg tega se mora v večstanovanjskih stavbah na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: »Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.« Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika.

 

- V Zdravstvenem domu Tržič nudijo psihološko podporo, namenjeno vsem občanom, ki je dosegljiva le po telefonu. Če ste v kakršni koli stiski in si želite pogovora s strokovnjakom, vam je vsak dan od ponedeljka do petka od 13. do 16. ure na telefonski številki  030/360-964 na voljo diplomirana psihologinja, zaposlena v Zdravstvenem domu Tržič.

 

- Redarska služba je za pretekli teden v poročilu zapisala, da v občini Tržič ni beležila kakšnih večjih prijav. Medobčinski redarji so opravili nadzor v skladu z mesečnim razporedom. »Ugotovljeno je bilo, da se je stanje glede zadrževanja ljudi dejansko izboljšalo. Ob nadzoru so bile posamezne mladoletne osebe opozorjene, da zapustijo igrišča. Pri tem apeliramo na starše, da vestno in v skladu z vladnim odlokom skrbijo za svoje zdravje, ter zdravje drugih in naj ne dovoljujejo otrokom uporabo igrišč,« je zapisal Sandi Pavlović.  

 

- Štab Civilne zaščite Občine Tržič v sodelovanju s Policijsko postajo Tržič in Komunalo Tržič, pripravlja opozorilne table za posamezne dele v občini, ki so v primeru lepega vremena bolj oblegani.

 

- Upravljavec igrišč in javnih površin BIOS poroča, da še vedno prihaja do zbiranja na igriščih. Vsak dan na površinah pograbijo pesek, ki je naslednji dan spet pohojen. Iz tega gre sklepati, da se ljudje še vedno zadržujejo na igralnih površinah.  

 

- Pakirnica TIMS d.o.o. je Župnijski karitas Križe donirala 50 kg sladkorja, ki ga bodo razdelili med petnajst družin.  

 

- spisek prostovoljcev za oskrbo na domu v občini Tržič je objavljen na spletni strani https://www.mojaobcina.si/trzic/.

 

- Komunala Tržič v času epidemije koronavirusa ne bo izvajala brezplačnega kosovnega odvoza odpadkov in zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev.

 

- Lekarna Tržič  je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure. 

 

 

Aktualne informacije za občanke in občane so na voljo tudi na:

- spletni strani Občine Tržič (https://www.trzic.si/);                                                                                                   - spletni strani Moja občina/Tržič (https://www.mojaobcina.si/trzic/);                                                                       - uradnem Facebook profilu Občine Tržič  (https://www.facebook.com/ObcinaTrzic/);

- in uradnem Twitter profilu Občine Tržič (https://twitter.com/obcinatrzic);

- spletni strani Vlade RS (https://www.gov.si/teme/koronavirus/);

- spletni strani NIJZ (www.nijz.si);

- spletni strani www.epidemija.si;

- telefonski številki 080 1404 (Republiški klicni center – od 8. do 20. ure).

 

 

 

 

 

 

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi