Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

S PRIKAZOVALNIKI HITROSTI DO VEČJE VARNOSTI TUDI V OBČINI TRŽIČ

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s podjetjema Intermatic in Sipronika tudi letos, že sedmo leto zapored, na podlagi javnega poziva podelila prikazovalnike hitrosti »Vi vozite« v brezplačni polletni najem slovenskim občinam, tudi Občini Tržič.
Z brezplačnim najemom prikazovalnikov hitrosti želijo na agenciji opozoriti voznike k strpnejši vožnji in s tem prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Pri tem pa občine spodbuditi, da bi uporabljale prikazovalnike hitrosti, saj  so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. S prikazovalniki hitrosti se tudi zbirajo podatki o izmerjenih hitrostih, na podlagi le-teh lahko pripravijo analize ter predloge za izvedbo različnih infrastrukturnih ukrepov na cestah.

Na razpis se je prijavilo 52 občin, največ doslej, prav tako bodo v agenciji podelili največ prikazovalnikov hitrosti do sedaj – kar 31. Prejele jih bodo občine Tržič, Ribnica, Jesenice, Grosuplje, Kidričevo, Rogaška Slatina, Oplotnica, Grad, Hoče-Slivnica, Gornji Petrovci, Mežica, Vitanje, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Vojnik, Prevalje, Razkrižje, Jezersko, Ptuj, Hodoš, Ankaran, Logatec, Šmarje pri Jelšah, Ruše, Radeče, Dol pri Ljubljani, Bistrica ob Sotli, Medvode, Trebnje, Dobrepolje in Škocjan. Izbrane občine je na podlagi razpisnih kriterijev izbrala strokovna komisija. Prednost pri izbiri pa so imele občine z nevarnimi mesti, kjer je visoka stopnja prometnih nesreč, lokacije s šolsko potjo ter lokacije s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom.


Pobudo za postavitev prikazovalnika hitrosti je Občina Tržič prejela tudi s strani OŠ Tržič, sveta staršev šole in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tržič, ki izražajo nujno potrebo po realizaciji še enega izmed ukrepov za umirjanje prometa.

  

Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa poudaril:« S prikazovalniki hitrosti želimo izboljšati prometno varnost v lokalnih skupnostih in tako vplivati na zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah in izboljšati prometno varnost na šolskih poteh.«

 

 

Oglejte si tudi