Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Šuštarska nedelja v Tržiču, 50 let obujanja šuštarske tradicije

Utrinke posebnosti šuštarskih nedelj, je ob svoji sedemdesetletnici, zbral častni član, dolgoletni bivši predsednik Turističnega društva Tržič, organizator prireditev Šuštarskih nedelj in član Foto kluba Tržič Lado Srečnik ter pripravil eno večjih razstav s tega področja: » Šuštarska nedelja v Tržiču, 50 let obujanja šuštarske tradicije«. Odprtje razstave bo v petek, 8. septembra 2017, ob 10. uri v Domu Petra Uzarja v Bistrici pri Tržiču in sicer v spodnjem in zgornjem prehodu in v novi Galeriji doma v prvem nadstropju.Ob tej priložnosti bo v pritličju doma tudi odprtje spominske sobe tržiškega revolucionarja, prvoborca, udeleženca oktobrske revolucije Petra Uzarja 1894–1977, po katerem se dom tudi imenuje.
Zjutraj je zaigral pihalni orkester, nato  so prikazali film o tržiški občini Biser med gorami. V muzeju je bila razstava Zgodovina  čevljarstva, razstava  sodobne obutve Peko, ob 12. uri šuštarsko kosilo v restavraciji Pošta, v restavraciji Zelenica pa prave tržiške bržole. Popoldne  seja čevljarskega ceha, ko so vajence imenovali za pomočnike. Nastopila je folklorna skupina, stari Tržičani  pa so  v narečju pripovedovali zgodbe iz življenja tržiških čevljarjev. Tudi nastop domačih pevcev in znanih citrašev je bila posebna privlačnost. Od ranih jutranjih ur je bil na Trgu svobode semenj obutve. Prireditev je bila zaključena z žrebanjem srečk velikega srečelova. Tako se je pričela prva Šuštarska nedelja, 7. septembra 1969. leta. Šuštarska nedelja je postajala ena največjih narodopisnih prireditev v Tržiču, na Gorenjskem in tudi v Sloveniji.

Utrinke posebnosti šuštarskih nedelj, je ob svoji sedemdesetletnici, zbral častni član, dolgoletni bivši predsednik Turističnega društva Tržič, organizator prireditev Šuštarskih nedelj,  član Foto kluba Tržič in pripravil eno večjih razstav s tega področja: » Šuštarska nedelja v Tržiču, 50 let obujanja šuštarske tradicije«. Razstava obsega fotografske utrinke; v dvajsetih večjih okvirjih in na dvajsetih panojih z okoli 400 fotografijami in dokumenti. Predstavljena bo čevljarska delavnica in različni spominki, orodje, usnje, razglednice, značke, kolajne, kape, stara šuštarska zastava in drugi spominki. Zanimiv bo tudi pogled na maskote šuštarčka ob delu in na zabavi, na olimpijskih igrah in drugih prireditvah avtorja Mikija Mustra.

Zanimive so dodatne prireditve: 37 tort v obliki čevljev za 37 Šuštarsko nedeljo, milijonta obiskovalka šuštarskih nedelj, 1.100.030. družina na 30. Šuštarski nedelji, naj Tržičan in Tržičanka leta, družinski stilski izziv, show stilistike frizerstva – odštekane frizure, troboj Alpina – Planika – Peko, Pepelka, skok s padalom v center Tržiča, skoki s skakalnice s kanuju v ribnik, najmočnejši Slovenec, naj noga Slovenije ter še mnoga druga dogajanja, od plesnih,  pevskih, zabavnih, modnih, izbor miss Šuštarske nedelje, karaoke, športne prireditve in v zadnjih letih tudi festival tržiških bržol, pa še ni konca. Na šuštarsko nedeljo se zbere v Tržiču od 30 do 60 tisoč obiskovalcev. Blizu smo številu, ko je povprečno že vsa Slovenija obiskala Šuštarsko nedeljo.

Odprtje razstave bo v petek, 8. septembra 2017, ob 10. uri v Domu Petra Uzarja v Bistrici pri Tržiču in sicer v spodnjem in zgornjem prehodu in v novi Galeriji doma v prvem nadstropju. Razstava bo na ogled  do  nedelje 8. oktobra 2017. Razstava je pripravljena v sodelovanji z: Muzejem Tržič, Turističnim društvom Tržič, Domom Petra Uzarja Tržič, Foto klubom Tržič  in sodelovanjem: etnologa dr. Bojana Knifica, Zdenka Robleka, Aleksandra Ahačiča, Stojana Ahačiča, Damjane Škantar, Jožice Koder in Tiskarne Uzar,  

Ob tej priložnosti bo  v pritličju doma odprtje spominske sobe  tržiškega revolucionarja, prvoborca, udeleženca oktobrske revolucije Petra Uzarja 1894–1977, po katerem se dom tudi imenuje.

V poletnem času so v domu potekala gradbena dela, s katerimi dom še bolj odpira vrata lokalni skupnosti ter omogoča stanovalcem in obiskovalcem doma prijetno druženje in ogled prireditev. Odprtje razstave in spominske sobe Petra Uzarja bo prva prireditev v prenovljenih prostorih.

Oglejte si tudi