Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
12°C
-6°C
JUTRI
17°C
-4°C
Deli
3414

NEUNIČLJIVA MELODIJA – Folkmuzikal Kulturnega društva Jerbas iz Tržiča

nedeljski večer je v dvorani Kulturnega centra Tržič postregel z enkratnim koncertom Kulturnega društva Jerbas. Folkmuzikal Neuničljiva melodija je predstavil nekaj starega in veliko novega. Kar nekaj let se je rojevala ideja o tem, da bi pevci in godci Kulturnega društva Jerbas, ki se prvenstveno ukvarjajo s poustvarjanjem praviloma že pozabljenega ali pa vsaj manj znanega slovenskega glasbenega izročila, stare prakse povezali z novo ustvarjalnostjo, ki bi se navdihovala pri starem.

»Nisem želela, da bi pretekle načine petja in godčevstva nekritično spreminjali, želela sem, da bi se ohranjale splošnosti in posebnosti glasbenega izročila, a hkrati, da bi bilo izročilo vključeno v nov kontekst, neobremenjen s smernicami, ki jih narekuje tradicija pevskega in godčevskega poustvarjanja,« je po koncertu povedala umetniška vodja društva dr. Metka Knific Zaletelj, ki je dala tudi idejo za zanimivo predstavo in jo režirala. Pevci in godci so bili postavljeni pred izziv, v okviru katerega so razmišljali, kako pesmi in viže izvajati skladno s sprejetimi tradicijami, a jih hkrati postaviti v sodobnost ter jih na nov način narediti zanimive gledalcem, ki se z ljudsko pesemsko dediščino srečujejo preredko.

Pisanje besedila je bilo zaupano znanemu pesniku, pisatelju, dramatiku, prevajalcu in igralcu. »Vedela sem, da bo zgodbo, kakršno sem želela – mestoma hudomušno, a življenjsko izpovedno –, lahko napisal le Andrej Rozman Roza. Od nekdaj občudujem njegovo umetniško delo, njegovo kovanje rim in smisel za humor. Pripovedovala sem mu o značajih naših pevcev in godcev, o našem delu in ciljih, ki jim sledimo. V vrhunsko stvaritev je zajel vse, kar sem želela, in nastala je pripoved v dveh dejanjih, v katerih so ljudske pesmi in viže povezane v ljubezenskem zapletu s srečnim koncem,« zadovoljstva ne skriva dr. Metka Knific Zaletelj.

Sledilo je izbiranje skladatelja, ki bi besedilu, pisanem v rimah, dodal glasbo, ki bi podkrepila napisano zgodbo in hkrati ohranila ter pustila prostor arhaični zvočnosti izbranih ljudskih pesmi in viž. Domačin, vrhunski glasbenik Nejc Bečan je znal prisluhniti željam in idejam.

Godci igrajo na stara glasbila in prav tako kot pevci povzemajo stare glasbene prakse in razvijajo sodobne interpretacije novo ustvarjenih melodij. Nedvomno je zvok, ki ga izvabljajo iz starih glasbil, precej drugačen od zvoka, ki ga ponujajo novi inštrumenti orkestra, hkrati pa stara glasbila s svojimi tehničnimi omejitvami narekujejo drugačen način igranja. Enako je s pevci, ki ne sledijo sodobnim pevskim tehnikam, temveč v predstavi pojejo na skupini in sebi lasten način.

Kulturno društvo Jerbas oblikujejo pevci ljudskih pesmi Jerbas, godci ljudskih viž in podmladek Kulturnega društva Jerbas.

Fotografije  z nedeljskega koncerta, avtorja Luke Renerja,  so na voljo na spletni povezavi:

https://jerbas.si/letni-koncert-neunicljiva-melodija-folkmuzikal-20-10-2019/  

 

Za vse dodatne informacije vam je na voljo dr. Metka Knific Zaletelj, umetniška vodja KD Jerbas, na telefonski številki 031/330-404 ali prek elektronske pošte na naslovu: metka.knific@guest.arnes.si.

Fotografije: Luka Rener

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi