Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Izšla je prva slovenska monografija o obuvanju

Dr. Bojan Knific, kustos v Tržiškem muzeju, avtor številnih knjig in ambasador Občine Tržič je napisal prvo slovensko monografijo o obuvanju, v kateri boste spoznali obutveno dediščino na Slovenskem: o škornjih, čevljih, coklah, opankah, copatah in drugih obuvalih.
Tržiški muzej je v sozaložništvu z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti izdal znanstveno monografijo dr. Bojana Knifica, ki kot prva s tega področja celostno prinaša spoznanja o obutveni kulturni na Slovenskem. Obravnavan je razvoj obuval od prvih omemb v srednjem veku do srede 20. stoletja in pojasnjene številne posebnosti, ki so se ob sprejemanju obutvene mode uveljavile pri nas in širše. Knjiga podrobno predstavlja tudi videz, nošenje in izdelovanje čevljev, škornjev, copat, cokel in opank. 

Skrivnosti o obutveni kulturi na Slovenskem razkrivajo številni pregovori, reki in pesmi, najdemo jih v ugankah in poimenovanjih obuval na različnih območjih, najbolj zgovorni pa so opisi, likovna pričevanja in obuvala, ki so se ohranila v muzejih in pri posameznikih.


Gre za temeljno etnološko delo, pionirsko s področja obravnave obutvene kulture, ki poleg ostalega predstavlja, kako se je razvijala slovenska identiteta tudi to, na čem Slovenci kot Slovenci stojimo. 


Knjiga, ki ima 428 strani znižanega in razširjenega A4 formata trde vezave ter prek 500 črnobelih in barvnih fotografij/upodobitev, bralcu prijazno in v povezavi z mnogimi zanimivostmi razkriva, kako se je razvijalo obuvanje na Slovenskem. Dr. Bojan Knific, etnolog in kulturni antropolog se s čevljarsko dediščino podrobneje ukvarja od leta 2013, ko se je kot kustos zaposlil v Tržiškem muzeju, ki ima največjo čevljarsko zbirko na Slovenskem, tudi sodobno razstavo z naslovom Tržiški šuštarji in najobsežnejšo zbirko obuval v Sloveniji. Zbrano gradivo v Tržiškem muzeju je predstavljalo osnovo raziskovanju, a se je avtor odločil za celosten pregled obuvanja na Slovenskem tudi za pregled drugih muzejskih zbirk, arhivov in številnih pisnih virov, ki podrobno pričajo o tem, kako so se ljudje na Slovenskem obuvali v pretekla pol tisočletja.

Oglejte si tudi