Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

2. ŠENTANSKI VARIETE KUD-a Podljubelj

Odrasla igralska skupina Kulturno umetniškega društva Podljubelj je v soboto, 17. decembra 2022, na prenovljeni oder Doma krajanov Podljubelj postavila 2. Šentanski variete. Z enajstimi točkami oz. nastopi je tokratni variete po pestrosti prekosil prvega, nepozabnega, iz leta 2018, saj se je tudi društvena dejavnost še bolj razmahnila.
Pri izvedbi petih skečev, tematsko vezanih na zanimive odnose med ljudmi, so se odraslim igralcem Maruši, Mojci, Andreji, Bojanu, Andreju, Mihu in Filipu pridružili tudi mlajši igralki Ana in Vita ter otroci, ki so na oder prinesli svežino in razigranost. S prisrčnimi pesmicami je nastopil pevski zbor POŠ Podljubelj z mentorico Uršo Frelih Meglič, manjkala ni niti živa instrumentalna glasba, za katero je poskrbel mladi harmonikar Krištof. To pa je bila tudi priložnost, da spet vidimo kamišibaj! Kar štiri kamišibaje so zaigrali: Ana in Brina sta nastopili s pesmico Mleko, Bojan s Človeško ribico, Kristina pa s Torto in zapetim kamišibajem Črte, ki v tej obliki, ob spremljavi dveh kitar, še ni bil izveden. Potrudili smo se, da so bili kamišibaji predstavljeni čim bližje publiki, a dvorana je velika in če je bil kdo prikrajšan za ogled ilustracij, se bo zagotovo še kdaj ponudila priložnost za ogled.

Na društveno otroško igrico Čaruhle, ki je po tržiških odrih gostovala pretekli dve gledališki sezoni, smo se spomnili z nosilno pesmijo iz igrice, Glas narave, ki jo je zdaj v živo ob spremljavi klaviatur Darje Grm odpela mlada pevka iz našega društva, Lara Grm. Ampak to še ni vse! Ob tej originalni in doživeti izvedbi pesmi so v svetlečih krilcih z lučkami zaplesale prisrčne male čaruhle Eva, Sara in Neja. Za zaključno točko so se na odru zbrali vsi nastopajoči in voščilo, naj ob prihajajočih praznikih vsi skupaj odložimo skrbi in namenimo čas drug drugemu, smo zapakirali kar v priredbo pesmi »Cup song«, pri čemer brez udarnega ritma z lončki Ane in Brine seveda ni šlo.

Pri izvedbi prireditve s tako velikim številom nastopajočih in toliko menjav scene oz. rekvizitov ugotavljamo, da so kljub nekaj več kot mesečni pripravi vedno ravno ene vaje premalo, ker zmanjka časa, ampak da z dobro voljo in toliko pari rok vedno nekako zmoremo. Morebitne napake pa naša prijazna publika spregleda. Tokrat smo zaradi bolezni v svoji družbi na odru pogrešali Marka, ki je nepogrešljiv član odrasle igralske skupine, prav tako pa glasbeno skupino Fantje s treh bregov, ki so najstarejši, a še kako dejavni člani društva. Veselimo se že prihodnjih priložnosti za druženje.

Preteklo leto in načrte društva v prihodnje je pred zadnjo skupno točko predstavil predsednik KUD-a Podljubelj Miha Lindav, pri čemer je izpostavil, da je letos društvo s sekcijo kamišibajkarjev prvič v svoji zgodovini prišlo na državno raven in s Kristino in njenim kamišibajem Torta prejelo zlato priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, kar je zagotovo poseben uspeh. Med načrti za v prihodnje pa je izpostavil pripravo celovečerne igre odrasle skupine, izobraževanja o kamišibaju in 2. festival kamiŠIBAJ V ZAVETJE GORA ter seveda ob letu osorej morda spet Šentanski variete.

Dodal je, da je sedanja ekipa zagnana, zavzeta in poka od dobre volje, so pa vrata društva vredno odprta za nove navdušence in ideje. Obnovljeni oder, ki z novimi temnimi zavesami in stenami odpira tudi možnosti drugačnih, modernejših pristopov k izvedbam, daje društvu nov zagon. Investicija ne bi bila mogoča brez KS Podljubelj, tudi ne brez posluha gasilskega in športnega društva, saj se tako velike stvari lahko zgodijo le s skupnim sodelovanjem in interesom vseh. Naj oder še dolgo dobro služi vsem društvom v kraju.

Velja pa velika zahvala predvsem vsem obiskovalcem vedno znova za obisk, dobro voljo in izkazano podporo društveni dejavnosti tudi s prostovoljnimi prispevki. Če se zbere toliko prijaznih ljudi, nobena dejavnost ni zaman. Večer smo zaključili v prijetnem druženju in sklenili, da se kmalu po novem letu začnemo ozirati po novih izzivih.

Oglejte si tudi