Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
14°C
JUTRI
30°C
13°C
Oceni objavo

OBČINA TRŽIČ SODELUJE V MEDNARODNEM PROJEKTU REVIVE

PROJEKT REVIVE je dveletni projekt, ki se ukvarja z izzivi propadajočih območij v zgodovinskih mestih ter išče rešitve, kako iz njih narediti trajnostne in vključujoče življenjske prostore za prihodnje generacije. Projekt, ki so ga pripravili v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, se zgleduje po gibanju novi evropski Bauhaus ter je sofinanciran v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Partnerji projekta so se zavezali k razvoju novih metod in testiranju inovativnih in kreativnih rešitev za oživljanje propadajočih območij dediščine. V ustvarjalnem in eksperimentalnem procesu ter v sodelovanju s prebivalci na štirih konkretnih lokacijah dediščine rešitve iščejo mladi ustvarjalni talenti iz šestih držav (Finska, Hrvaška, Italija, Romunija, Slovenija in Španija), ki bodo podali inovativne rešitve za dve zgodovinski mesti in dve območji kulturne dediščine.

Poleg Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki je vodilni partner projekta, v projektu sodelujejo še:

·         regionalni muzej Complexul muzeal national Moldova Iasi (Romunija),

·         Univerza Fundacion Universitaria San Antonio (Španija),

·         Univerza Turun Ammattikorkeakoulu Oy (Finska),

·         nevladna organizacija Culture Hub Croatia – Platforma za edukaciju kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu (Hrvaška),

·         Razvojna agencija ITACA, Il territorio al centro dell'attenzione – associazione per lo sviluppo locale (Italija).

 

Pridruženi partnerji projekta so Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in platforma LINA, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in Občina Tržič, ki je tudi članica Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Tržič je eno od štirih ključnih območij oz. lokacij kulturne dediščine, kjer bo potekal praktični, eksperimentalni del projekta REVIVE. Poleg Tržiča so lokacije še Turku na Finskem, Cellino Attanasio v Italiji in Iasi v Romuniji.

 

ZAKAJ OŽIVITI STARO MESTNO JEDRO TRŽIČA

Projekt REVIVE je za Tržič pomembna razvojna pobuda za oživitev zgodovinskega mestnega središča, ki se podobno kot večina zgodovinskih mestnih središč trenutno sooča z resnimi izzivi:

- upad gospodarske aktivnosti v mestu, zapiranje trgovin, storitev in lokalov,

- pomanjkanje kakovostnih stanovanj in bivalnih prostorov, ki bi jih lahko namenili

 mladim,

- večkulturna skupnost,

- težave s prometom (pomanjkanje parkirnega prostora, tranzitna lokacija),

- izguba nekdanje zgodovinske podobe in ambienta kot posledica neustrezne zakonodaje

 ter pomanjkanja vizije in razvojnih sredstev države.

Na Občini Tržič pripravljajo več razvojnih projektov za oživitev mestnega jedra in ureditev javnih površin. Za oživitev mesta bo poleg fizične obnove potreben tudi proces za oživitev mestnega utripa in mestnega življenja. Pri tem sta lahko projekt REVIVE in eksperiment Tržič pomembni pobudi, ki naj obstoječi strukturni prenovi dodata svežino in pogled mladih na sedanje in prihodnje življenje mesta.

Želimo, da v zahteven proces oživitve starega mestnega jedra, pri katerem bo ključno tudi sodelovanje in vključevanje prebivalcev, mladi iz šestih držav prispevajo svoj pogled ter svoje mladostne in kreativne ideje.


KJE? REVIVE EKSPERIMENT OBMOČJE = OŽIVITEV TRŽIŠKEGA MUZEJSKEGA VRTA – IZZIV ZA REVIVE EKIPO MLADIH TALENTOV

Eksperiment REVIVE Tržič se ukvarja z enim od odprtih zelenih javnih prostorov v severnem delu starega mestnega jedra, ki potrebuje prenovo zato, da bo muzejski vrt postal tudi vrt meščanov in celotne skupnosti. Vrt, ki je bil do lanskega oktobra zaraščen z grmovjem in drugim rastlinjem, je Občina Tržič očistila in ga tako pripravila za novo uporabo.

Namen eksperimenta REVIVE Tržič je skozi soustvarjalni proces pripraviti in deloma tudi izvesti predlagane rešitve za oživitev in obnovo širšega območja vrta Tržiškega muzeja, (nekdanje Pollakove posesti), z namenom omogočiti izvajanje muzejske dejavnosti, kot tudi dejavnosti lokalne skupnosti in lokalnih društev. Vrt bo tako postal del kulturno-turistične infrastrukture Tržiča in bo nudil možnost sodelovanja prebivalcev in obiskovalcev pri razvoju novih socialnih, kulturnih, turističnih in izobraževalnih dejavnosti.

Tržiški muzej nenehno išče nove načine in priložnosti za vključevanje ter predstavitev svojih edinstvenih in raznolikih zbirk tako izobraževalnim ustanovam kot tudi širši javnosti. Projekt REVIVE prinaša priložnosti za še bolj poglobljeno preučevanje zgodovine in kulturne dediščine lokalnega prostora z namenom preoblikovati muzejski vrt v živahno središče skupnosti, kjer se srečajo in harmonično prepletejo zgodovina, kulturna dediščina, umetnost in narava.


DEJSTVA, KI JIH JE TREBA UPOŠTEVATI

Pri snovanju vizije nove vsebine širšega območja vrta Tržiškega muzeja bo moral projekt REVIVE premagati naslednja dejstva in nevarnosti:

- neformalna druženja na vrtu, ki povzročajo škodo in varnostna tveganja,

- usklajevanje in prilagajanje med prihodnjimi rabami in dejavnostmi na vrtu (zato, da se ne izključujejo, pač pa dopolnjujejo),

- nasprotje interesov v skupnosti za prihodnji namen vrta (nekateri želijo več parkirnih mest, drugi več zelenih površin),

- dilema glede prihodnje uporabe vrta lahko povzroči konflikt med domačini,

- predvideti prihodnje vzdrževanje in upravljanje vrta,

- odprtost vrta za obiskovalce, ravnovesje med varovanjem in odprtostjo.

 

KDAJ?

Mladi so lokacijo in značilnosti muzejskega vrta ter tudi izzive širšega prostora spoznavali preko pripravljalnih on-line dogodkov, imenovanih boot campi, in vrste, prav tako on-line srečanj z art direktorjema projekta, ki prihajata iz Tržiškega muzeja in Občine Tržič. 

V živo in na sami lokaciji pa bo eksperiment Tržič potekal med 30. junijem in 14. julijem 2024. V Tržič prihaja 14 mladih ustvarjalnih umov iz Finske, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovenije in Španije, ki bodo v sodelovanju z lokalnimi prebivalci in lokalnimi deležniki iskali nove vizije in rabe vrta Tržiškega muzeja kot prostora skupnosti.

Na sam potek eksperimenta se intenzivno pripravljajo tudi na Občini Tržič, kjer bodo zagotovili strokovno podporo, pa tudi potreben servis, da bodo mladi imeli dobre pogoje za svoje delo in se bodo v Tržiču tudi dobro počutili.


VABILO

Vse, ki vas zanima potek eksperimenta, ideje in kreativno ustvarjanje mladih pri kreiranju novega prostora skupnosti po načelih novega evropskega Bauhausa, vabimo, da si ga ogledate v živo. 

Osrednji dogodek bo 11. julija 2024, ko bo srečanje in strokovni posvet, na katerem bodo prisotni vsi predstavniki partnerjev, članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije ter lokalne skupnosti. Popoldan oz. zvečer pa bo na muzejskem vrtu javna predstavitev zaključkov projekta REVIVE.

Vabljeni v Tržič.

Oglejte si tudi