Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI PODPIRA TUDI OBČINA TRŽIČ

Evropski teden mobilnosti (ETM) bo v času od 16. Do 22. Septembra ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Tudi v Sloveniji je vse več občin, ki sodelujejo v projektu. Letos jih bo aktivnih 71, med sodelujočimi pa je tudi Občina Tržič. Poleg občin se lahko s svojimi aktivnostmi pobudi priključijo tudi posamezne organizacije, podjetja ali skupine posameznikov.

Slogan ETM 2016 je »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«. Več raziskav je pokazalo, da ima trajnostna mobilnost pozitivne učinke tudi na ekonomsko uspešnost občin in mest. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozom je višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni, ki so pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti.

 

Evropski teden mobilnosti je odlična priložnost za ozaveščanje o izzivih, s katerimi se soočamo v današnjem času, za spreminjanje vedenja ljudi in za doseganje napredka na področju bolj trajnostnih prometnih strategij. Hkrati je tudi priložnost, da se sreča vsa zainteresirana javnost znotraj občine in razpravlja o različnih vidikih mobilnosti in kakovosti zraka, poiščejo inovativne rešitve za zmanjšanje uporabe avtomobilov in zmanjšanje izpustov ter preskusijo nove tehnologije ali načrtovalske ukrepe.

 

To je čas namenjen ljudem, da razmislijo, čemu so ulice v mestih v resnici namenjene, in, da razpravljajo o dejanskih rešitvah za izzive, kot so onesnaženost zraka in obremenitev s hrupom, zastoji, prometne nesreče in zdravstveni problemi.

 

Za pestrost in aktivnosti letošnjega ETM bo poskrbela tudi priprava Celostne prometne strategije, ki jo Občina Tržič pripravlja pod budnim očesom Ministrstva za infrastrukturo. Cilj tega strateškega dokumenta je zagotoviti celostne spremembe v prometu ter boljšo kakovost bivanja za sedanje in prihodnje generacije. Občina Tržič v Tednu mobilnosti pripravlja organizacijo ozaveščevalnih aktivnosti o trajnostni mobilnosti.

 

V tednu mobilnosti pustite avto doma ter se v službo, šolo ali po drugih opravkih odpravite na trajnosten način. Vabimo vas tudi, da se udeležite aktivnosti v okviru ETM. Program bo objavljen na spletnem portalu Občine Tržič.

 

 

  

 

 

Oglejte si tudi