Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Spominski park in spominska soba Koncentracijskega taborišča Ljubelj jug, podružnice Mauthausna

Delovno taborišče Ljubelj je bilo edino taborišče na slovenskem ozemlju v času druge svetovne vojne. Bilo je ena od 49 podružnic nedaleč od Linza delujočega koncentracijskega taborišča Mauthausen. V delavskem taborišču je v letih 1943–1945 v nemogočih razmerah več kot tisoč jetnikov gradilo današnji predor na Ljubelju.
Med letoma 1943 in 1945 je na levi strani ceste proti ljubeljskemu prelazu stalo koncentracijsko taborišče Ljubelj, namenjeno graditvi predora Ljubelj za nemški rajh.

Prostor nekdanjega taborišča je razglašen za spomenik državnega pomena in obsega spominski park z ostalinami taboriščnih objektov. Na mestih, kjer so stali stražni stolpi, so zasajeni macesni, na mestu nekdanje taboriščne ograje pa smrekova drevesa. Na desni strani pa v spomin na medvojne dogodke ceste stoji spomenik »Obtožujem«.

Na drugi strani ceste, v prostorih nekdanje vojaške karavle je Tržiški muzej odprl novo stalno razstavo, katere rdeča nit vodi od sistema terorja v taborišču, razmer, v katerih so jetniki bivali in delali, gradnje predora Ljubelj, nasilja in nečloveških razmer do civilnega taborišča in civilnih delavcev, ki so se izkazali s svojim pogumom in solidarnostjo. Prikazani predmeti iz taborišča pri obiskovalcu vzpodbudijo razmislek o preteklosti in prihodnosti, kaj so razlogi, ki peljejo v skrajne okoliščine ter kako so prav iz tragedij tistega časa izšle sodobne evropske vrednote strpnosti, povezovanja in pomoči.

Za voden ogled se je možno dogovoriti v TPIC Tržič (051 627 057, 04 59 71 536, informacije@trzic.si) ali v Tržiškem muzeju (04 53 15 500 ali trziski.muzej@guest.arnes.si).

Oglejte si tudi