Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
30°C
16°C
PET.
32°C
16°C

Edinstvena Dovžanova soteska

Dovžanova soteska se nahaja v osrednjem delu Karavank, naše najdaljše gorske verige. V njej je edinstveno nahajališče okamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Vabimo te, da se sprehodiš skozi sotesko in spoznaš bogato geološko dediščino, ki jo je razkrila gorska reka Tržiška Bistrica, ko je vrezovala strugo v pestro kamnito skladovnico.

Naravni spomenik Dovžanova soteska, ki leži v osrednjem delu Karavank, naše najdaljše gorske verige, je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji. V njej je edinstveno nahajališče okamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Gorska reka Tržiška Bistrica je, ko je vrezovala svojo strugo v pestro kamnito skladovnico, odkrila najpopolnejše zaporedje kamnin iz obdobja mlajšega paleozoika, starih med 300 in 260 milijonov let. Kamninske plasti tega zaporedja si lahko predstavljamo kot liste debele knjige, v kateri je zapisana čudovita zgodba o nenavadnih živih bitjih in spreminjanju okolij v daljni geološki preteklosti.

Zanimivosti Dovžanove soteske nam pomaga odkrivati razgledna učna pot, ki se začne na parkirišču v vasi Čadovlje pri Tržiču. Mimo Jamenšnikove paštbe - nekdanje sušilnice lanu - se vije mimo informativnih tabel, s pomočjo katerih spoznavamo nastanek različnih kamnin in okamnin. Vodi nas med strme stene vseh barv, čez most in skozi predor, mimo najdaljšega slapišča v Sloveniji in geološkega stebra, čez zaselek Na Jamah in Bencetove hiše vse do Razstavno-izobraževalnega središča Dolina v istoimenski vasi nad Dovžanovo sotesko. V nekdanji osnovni šoli so razstavljeni fosili in kamnine iz Dovžanove soteske ter objavljena znanstvena in poljudna dela o geoloških bogastvih soteske. 

Za pogumne raziskovalce je tu strma razgledna pot, Bencetova pot z jeklenimi stopnicami, zavarovana z jeklenicami, ki jo lahko premaga vsak brez vrtoglavice. Prosti plezalci pa stiskajo prste v plezališču na skrivnostnih Kušpegarjevih turnih, petih navpičnih kamnitih ostankih prazgodovinskega koralnega grebena.

Vstop v naravni spomenik je za posamezne obiskovalce prost. Za voden ogled po predhodni najavi se lahko dogovorite v TPIC Tržič. 

V juliju in avgustu pa se vsak ponedeljek ob 10.10 lahko udeležite brezplačnega vodenja po naravnem spomeniku Dovžanova soteska. Zbirno mesto je pri Info točki Dovžanova soteska, v Čadovljah pri Tržiču. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi