Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
25°C
12°C
NED.
24°C
12°C

URA PRAVLJIC – predstavitev nove slikanice KOŠUTAR

Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA
Vstopnina: Vstop prost

V četrtek, 10. 10. 2019, ob 17. uri otroci vabljeni v knjižnico na posebno uro pravljic.

Legenda o zmaju je pomemben del nesnovne kulturne dediščine o nastanku Tržiča. Potrebno je, da se domoznanske zgodbe pojavljajo vedno znova, v novi (pre)obleki za nove generacije otrok. Pisateljica Tanja Ahačič je razlagalno pripovedko vzela za osnovo svoje zgodbe,  pripovedke Košutar. Ime je avtorica izbrala po Košuti, gori nad Tržičem, ki naj bi se zaradi zmaja razklala in skale naj bi se zvalile proti vasi. Še danes lahko opazujemo velike skalne bloke na pobočju Podljubelja in v dolini pod Košuto.

Avtorica v zgodbo spretno vplete tudi ljudske vraže (vstati z levo nogo) in frazeme (ne bo šlo vse kot po maslu, zavihati rokave, dajmo mu vetra). Jezik je stilno bogat, a obenem razumljiv. Pričara nam lepoto slovenskega jezika naših prednikov. Slikanico je ilustrirala univerzitetna diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij Tinka Mesec Tomazin. Skupaj z avtorico besedila sta uspešen medgeneracijski tandem.

Med otroke je bomo pospremili skupaj z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem in FS Karavanke z odrsko postavitvijo Koko j Tržč ratov.Všečkaj objavo

Oglejte si tudi