Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

V mirnopeškem muzeju nova atrakcija - paviljon Čebelji svet

V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči je postavljena zanimiva atrakcija-interaktivni paviljon Čebelji svet. Gre za kupolo, ki je sestavljena iz lesenih šesterokotnikov, ki simbolizirajo čebelje celice, združene v satovju. Glavna privlačnost paviljona je doživetje čebeljega sveta skozi virtualno resničnost s sodobnimi tehnološkimi pripomočki. 20. marca 2019 ga je kmetijska ministrica simbolno predala Čebelarski zvezi Slovenije, slednja pa Občini Mirna Peč.

Slovesnosti v muzeju ob postavitvi interaktivnega paviljona Čebelji svet so se med drugim udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, državna sekretarka na ministrstvu mag. Tanja Strniša, predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč, predsednik novomeških čebelarjev Franc Kobe in domači župan Andrej Kastelic.

Paviljon je oblikovalo Ministrstvo za kmetijstvo z namenom, da bi ozaveščali javnost o pomembnosti čebel za trajnostno kmetijstvo. Z njim so se predstavljali po vsem svetu, saj je stal že v Bruslju, Berlinu, Istanbulu, Hongkongu in New Yorku. Lani so ga predali Čebelarski zvezi Slovenije, ta pa ga je na podlagi javnega poziva predala v nadaljnjo brezplačno uporabo Čebelarskemu društvu Novo mesto in Občini Mirna Peč.

V muzeju je že sedaj delček razstave namenjen čebelarjenju v Mirni Peči, v nagovoru pa je župan Andrej Kastelic izpostavil, da so celo v mirnopeškem grbu čebele, saj se je tu čebelarilo že pred 2.000 leti. Mirnopečan je tudi avtor knjige Korenine čebelarjenja Alojzij Kastelic, »neuradna čebelarska himna« Čebelar je skladba Lojzeta Slaka, pevke podeželskih žena so si nadele ime Čebelice, domači čebelarji pa svoje znanje prenašajo na mlade tudi v čebelarskem krožku v osnovni šoli Toneta Pavčka. In celo ime kraja Mirna Peč je povezano s čebelami, saj naj bi se tako imenoval po pečini v Zijalu, kjer so medile divje čebele in je bila skala medene barve. Za časa Avstro-Ogrske se je imenovala Honigstein, medena pečina. Izgovorjava pa se je sčasoma spremenila v današnje poimenovanje.

Ministrica Pivčeva je med drugim dejala, da je paviljon Čebelji svet res pionirsko delo, z njegovo interaktivno promocijo pomena čebel in ostalih opraševalcev pa je Slovenija še uspešneje zagotavljala podporo držav pri razglasitvi 20. maja kot svetovnega dneva čebel. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik Društva čebelarjev Novo mesto Franc Kobe. Idejo o paviljonu sta predstavila arhitektka na kmetijskem ministrstvu Kaja Kotnik in Luka Kočevar, več o samem izboru kraja postavitve paviljona pa predsednik komisije Marko Alauf s čebelarske zveze.

Kulturni program, ki ga je povezovala Ljudmila Bajc, so z nastopi obogatili otroci iz vrtca Cepetavček, pevski zbor Osnovne šole Toneta Pavčka, violinistka glasbene šole Marjana Kozine, s harmoniko pa Sandi Ravbar in člani mirnopeškega društva harmonikarjev.

Foto: Foto Asja
Fotogalerijo si lahko ogledate na povezavi: https://www.mirnapec.si/objava/182813

Oglejte si tudi