Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Umrl je Matej Kravcar (23.10.1995 - 06.08.2022)

        V soboto, 6. avgusta 2022, je med potapljanjem na dah tragično  izgubil življenje

        Matej Kravcar.

Matej, ki je večini znan po izjemnemu igranju na trobento, katero je vedno nosil s sabo, je svoje glasbeno znanje pričel srkati na glasbeni šoli v Trebnjem pri prof. Igorju Hribarju. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Francu Žugelju. Nenehno se je izpopolnjeval na seminarjih priznanih glasbenikov, kot so Reinhold Friedrich, Laura Vukobratović, Urban Agnas, Adam Rapa, Andreas Öttl, Nilo Caracristi, Stefan Hofer in Hakan Hardenberger, Leonhard Paul, Christopher Coletti, Marco Pierobon in drugi.

Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, v razredu prof. Jureta Gradišnika, je magistrski študij zaključil s koncertom 17. junija letos v avli Univerze.

 

Bil je udeleženec in dobitnik najvišjih priznanj in nagrad na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih: Davorin Jenko v Beogradu, Mednarodno tekmovanje Svirel, Mednarodno tekmovanje pihalcev in trobilcev v Varaždinu Woodwinf & Brass in bil kar trikratni zaporedni zmagovalec tekmovanja TEMSIG. Izvedel je številne solistične nastope ter nastope z različnimi ansambli in orkestri, kot so Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester SNG Opera in balet Maribor. Igral je v različnih zasedbah: trobilni kvintet KGBL, trobilni ansambel TrobiNOVA, Big Band KGBL, Pihalni orkester KGBL, Simfonični orkester KGBL, Pihalni orkester AG Ljubljana, Big Band AG Ljubljana in Orkester Slovenske vojske.

Bil je tudi redni sodelavec Jazz orkestra HRT, kjer je že na prvem nastopu navdušil tako svoje kolege kot občinstvo kot prvi trobentač. Zadnji koncert z njimi je odigrali 15. julija letos na Peristilu v Splitu, kateri je bil posvečen glasbi Dina Dvornika.

Bil je član trobilnega kvinteta Schaka Brass in predskupine Diamanti RTV Slovenija, kjer je z brezhibnimi izvedbami navduševal v oddaji »V petek zvečer.«

Imel je veliko solističnih nastopov ob različnih priložnostih in na slovesnih prireditvah.

Koncertno je sodeloval z Gregom Avsenikom, Andrejem Topliškom in njegovim septetom, z Radijskim orkestrom RTV Slovenija in HRT v Zagrebu, imel pa je celo nastop s skupino 2Cellos.
Nepogrešljiv je bil v Občinskem pihalnem orkestru Trebnje, kjer je igral od samega začetka svoje glasbene poti.

Matej je bil tako človek kot glasbenik izjemen, s svetlo prihodnostjo. Ljubezen do morja je vzela njegovo mlado življenje. Za njim ostaja ogromna praznina in bolečina. Pogrešali ga bomo kot trobentača svetovnega formata, prijatelja z dobro energijo združevanja in človeka z velikim srcem. Izguba je nenadomestljiva, a spomin nanj bo ostal za vedno. Njegovo igranje bo, tako kot on, ostalo v večnem spominu.

»Matej, naj ti bo lepo za mavrico.«

 

Mojca Smolič

foto: vir internet

Oglejte si tudi