Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
6°C
ČET.
11°C
2°C
Oceni objavo

Terenski obisk vodstva Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - škoda po pozebi

Slovenijo je v minulih dneh zajel val nizkih temperatur. Kot ugotavljajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so največ škode utrpele sadne vrste v polnem cvetu na celotnem območju Slovenije, z izjemo severnejših delov Slovenije, kjer se cvetenje šele pričenja.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek s svojo ekipo, predstavniki KGZS, predsednik Roman Žveglič in direktor Janez Pirc, ter predstavnik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Boštjan Kozole, ki je hkrati direktor Evrosad d.o.o., so danes dopoldan v sklopu ogleda škode po nedavni pozebi obiskali sadjarsko kmetijo Uhan iz Rodin pri Trebnjem.

Nato je sledil delovni obisk na Občini Trebnje, kjer je minister za kmetijstvo, predstavnikom občine, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in sadjarske sekcije Gospodarske zbornice Slovenije predstavil predvidene ukrepe Vlade Republike Slovenije za omilitev posledic škode in apeliral na aktivno vključitev obeh Zbornic. Udeleženci obiska so si bili enotni, da je škoda po pozebi v sadjarstvu primerljiva s škodo po pozebi v letu 2017 in sicer več kot 90 %. Minister je napovedal, da bo po vsej verjetnosti potrebno sprejeti interventni zakon, še prej pa s sklepom pooblastiti Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje za ocenjevanje škode. 

Kljub temu, da se je ministrstvo takoj aktivno vključilo v pripravo ukrepov, je bilo poudarjeno, da finančnega dela ukrepov v letu 2021 najverjetneje ne bo možno realizirati. 

V nadaljevanju si je minister ogledal škodo, ki je nastala v vinogradništvu, v Kostanjevici na Krki, kjer so bili prisotni tudi predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

 

v. d. direktorja Občinske uprave 
mag. Irena Starič, univ. dipl. ekon.

 

Oglejte si tudi