Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Ostale domoznanske obletnice v letu 2021

Letošnje leto v vseslovenskem literarnem prostoru zaznamujeta obletnici smrti pisatelja Josipa Jurćiča (umrl 3. maja 1881) in skladatelja Josipa Ipavca (umrl 21. februarja 1921). Nam bližje je vsekakor Josip Jurčič, rojen na Muljavi, avtor znamenite povesti Jurij Kozjak, slovenski janičar, ki se dogaja na bližnjem gradu Kozjak, katerega ruševine se nahajajo na vrhu skalne kope nad vasjo Dolenje Selce pri Dobrniču. V knjižnici v okviru fotografij nepremične kulturne dediščine hranimo tudi fotografije ostalin tega gradu.

V začetku maja z novo digitalno zbirko na portalu Kamra.si zaznamujemo 300. obletnico krsta (datum rojstva je neznan) Petra Pavla Glavarja, duhovnika, mecena, gospodarstvenika in lastnika gradu Lanšprež, ki je pustil pomemben pečat v razvoju čebelarjenja in kmetovanja na Kranjskem. Graščino Lanšprež je kupil leta 1766. Posestvo je moderniziral in obnovil. Prvi na Kranjskem je uvedel mlatilni stroj. Na Lanšprežu se je Glavar posebej posvetil čebelarstvu. Imel je okrog 200 panjev. Leta 1767 je postal sodelavec novoustanovljene Kmetijske družbe za Kranjsko in leta 1768 na njeno prošnjo za avstrijsko vlado v nemščini napisal priročnik Vorschlag Beantworstung zur Verbesserung der Bienen Zuht in denen königlichen Erbländern, leta 1781 pa poročilo in predlog, da bi se tudi na Kranjskem uveljavil čebelarski patent iz leta 1775, da bi se ustanovila čebelarska šola in organizirale čebelarske zadruge. Leta 1776 je prevedel in izpopolnil knjižico Antona Janše Abhandlung vom Schwärmen der Bienen. Prizadeval si je za pripravo učnih pripomočkov v slovenščini. Zbirko si lahko ogledate na povezavi: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/po-poteh-spominskih-plosc-temeniske-in-mirnske-doline-petter-pavel-glavar.html .

   100. obletnico rojstva bi letos praznovala rastočnika Nace Bukovec in Rado Lenček, 90. obletnico rojstva pa igralca Iva Zupančič in Dare Ulaga, ki sta prav tako del Rastoče knjige in Temeniške doline.

            Letošnje leto je za našo knjižnico in Trebnje pomembno in slovesno tudi zato, ker so leta 1931 člani Sokolskega društva Trebnje ustanovili prvo ljudsko knjižnico v Trebnjem. V Knjižnici hranimo dokumentacijo Sokolskega društva iz 30. let 20. stoletja, ki nam izpričuje pomembne podatke za zgodovino knjižničarstva v Trebnjem.



Patricija Tratar

Knjižnica Pavla Golie Trebnje


Oglejte si tudi