Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

ODZIVNOST V PROGRAM SVIT V ZDRAVSTVENI REGIJI NOVO MESTO V LETU 2018

Program SVIT letos praznuje 10. obletnico delovanja. Če še ne veste, se Program SVIT ukvarja z zgodnjim odkrivanjem raka debelega črevesja in danke in vključuje ljudi med 50. in 74. letom starosti.

Rak debelega črevesja in danke se hitro bliža vrhu na lestvici obolelih, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu. V Sloveniji so začeli zbirati podatki za to vrsto raka že leta 1950. Od tega leta se je pojavnost raka znatno povečevala, po letu 1980 pa je število obolelih začelo strmo naraščati. Največ obolelih je na Dolenjskem, v Beli krajini in na Štajerskem.

Smiselno se je odzvati vabilu, ki nam ga pošlje SVIT, saj je od začetka programa leta 2011 viden padec pojavnosti te vrste raka po celi Sloveniji. Preventivni pregled lahko odkrije zelo zgodnji razvoja rakavega obolenja, zato je tudi zdravljenje uspešnejše.

Program SVIT je izdal poročilo o odzivnosti na njihov preventivni program za leto 2018.

Na ravni Slovenije, je novomeška zdravstvena regija na tretjem mestu po odzivnosti. Večji odziv je med ženskami kot med moškimi.

Ko pa pogledamo novomeško regijo, je naša občina z 68,31 % na osmem mestu med 17. občinami. Največji odziv je v občini Mirna Peč (80,69%) in to je tudi edina občina v naši zdravstveni regiji, kjer je odziv moške populacije višji od ženske. Odzivnost občanov občine Trebnje v lanskem letu v primerjavi z letom 2010 se je dvignila za dobrih 6 %.

Vsaka preventiva je v boju proti bolezni pomembna. Jejte čim več sadja in zelenjave, ter se izogibajte predvsem rdečemu mesu in predelanim mesninam. Telo vam bo hvaležno.

 

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za zgodnje odkrivanje raka.

Oglejte si tudi