Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

ZAPOSLITVENE PRILOŽNOSTI NA KMETIJAH

ZAPOSLITVENE PRILOŽNOSTI NA KMETIJAH

je projekt sodelovanja štirih Lokalnih akcijskih skupin: LAS Dolenjska in Bela krajina, LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe LAS Suhe krajine, Temenice in Krke ter LAS Za mesto in vas, ki je bil uspešno prijavljen na 1. Javni razpis za podukrep 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kmetije predstavljajo srce podeželja in kot take postajajo vse pomembnejši potencial tudi pri razvoju novih idej. Prihaja čas novih priložnosti pri izvajanju izobraževalnih, socialnih in zdravstvenih programov.   

Zaposlitvene kmetije v Sloveniji na katerih so zaposlene osebe z manjšimi delovnimi sposobnostmi so s svojo uspešnostjo dokazale, da je njihov recept pravi. Na takšnih kmetijah osebe s posebnimi potrebami dobijo zaposlitev, kmetije pa še tako potrebno dodatno pomoč za delo na kmetiji.

Na območju LAS za Mesto in vas je ena izmed takšnih kmetij, to je kmetija Zadrgal z Zavodom Grunt - Zavod za socialno podjetništvo na podeželju iz Komende, ki posluje že tretje leto z osmimi zaposlenimi, redno izplačuje plače in investira v svojo dejavnost.

Z namenom, da bi se dobra praksa Zavoda Grunt širila, se je na območju štirih partnerskih LAS izvajal projekt »Zaposlitvene možnosti na kmetijah«, katerega namen je, da se z delavnicami in posebej izobraženimi promotorji informira in spodbudi zainteresirane kmetije za zaposlovanje oseb z manjšimi delovnimi sposobnostmi.

Na območju partnerskih LAS so potekale animacijske delavnice o izzivih in priložnostih, ki čakajo kmetije v prihodnosti. Izbrani sta dve pilotni kmetiji na območju LAS kot primer dobre prakse za nadaljnji razvoj vsebin povezanih z zaposlitvijo težje zaposljivih oseb. Na osnovi javnega poziva sta izbrana dva promotorja na območju LAS, zanje je organizirano usposabljanje za pomoč pri vzpostavitvi zaposlitvenih kmetij. Oblikovana je razvojna mreža sestavljena iz deležnikov, ki lahko s svojim znanjem prispevajo k trajnosti programa. Izdelan je priročnik Zaposlovanje invalidov na kmetiji, katerega cilj je zagotovitev kakovostnih in trajnih delovnih mest na področju kmetijstva.

Za več informacij pokličite na 07/ 34 82 103, pišite na las-stik@ciktrebnje.si ali obiščite spletno stran www.las-stik.si .

Zapisala: Liljana Omerzu, CIK Trebnje, vodilni partner LAS STIK

Povezave

Las Stik

Oglejte si tudi