Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Radioaktivni radon - vabilo k brezplačnim meritvam

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Fiziki ZVD Zavoda za varstvo pri delu v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje izvajamo projekt brezplačnih preventivnih meritev radona v dveh sklopih območij:

  • V domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. To so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice,  Hrpelje - Kozina,  Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka,  Postojna, Ribnica, Semič, Sežana  Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.
  • V letošnjem letu so v projekt brezplačnih meritev vključene dodatne občineBohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Če vas zanima, koliko radona imate doma in ste z navedenih območij, vabljeni k sodelovanju v projektu. Meritev je za vas v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj Ministrstva za zdravje.

V ZVD pojasnjujejo, da je namen projekta opredeliti ogroženost na posameznih območjih in z ustreznimi preventivnimi dejavnostmi omejiti tveganja.

V lanskem letu so v okviru projekta fiziki ZVD-ja odčitali izsledke več kot 430 detektorjev radona. Te so stanovalci namestili v pritlične in kletne prostore, kjer je ogroženost za nabiranje tega rakotvornega plina največja. V primeru, da detektorji zaznajo povečane koncentracije radona, ogrožena gospodinjstva od fizikov ZVD prejmejo napotke, kako se ustrezno zaščititi pred tem nevarnim plinom. »Pri tem velja izpostaviti, da je v veliko primerih ustrezen ukrep že redno zračenje,« je poudaril dr. Omahen iz ZVD.

Vabilo k brezplačnim meritvam

Vse stanovalce na omenjenih območjih, ki jih zanima, koliko radona imajo doma, ZVD vabi k sodelovanju v projektu. Meritev je zanje v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj Ministrstva za zdravje. Več informacij o prijavah stanovalci najdejo na spletni strani zvd.si, elektronskem naslovu radon@zvd.si in telefonski številki 01 5855 104.

Več o meritvah koncentracije radona doma na povezavi.

Dokumenti, priloge
SZJ ZVD Radon_brezplačne meritve 2019(910 KB)

Oglejte si tudi