Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Kaj je trgovina z ljudmi?

Ali se to dogaja tudi pri nas? Se to lahko zgodi meni, tebi, njemu? Kaj lahko naredim, da se mi to ne bi zgodilo? In če se vendarle zgodi? Kako (si) lahko pomagam?

Veliko vprašanj se odpre ob besedni zvezi trgovina z ljudmi. Na ta vprašanja že od leta 2001 odgovarjamo v Društvu Ključ – centru za boj proti trgovini z ljudmi. 

Trgovanje z ljudmi je ena najhujših kršitev človekovih pravic. Gre za pojav, ki je prisoten tudi v Republiki Sloveniji iz istih razlogov kot po svetu; zaradi pohlepa ljudi, povpraševanja po ceneni delovni sili, razpada vrednostnega sistema, na drugi strani pa zaradi dejstva, da veliko ljudi živi brez priložnosti za dostojno življenje in v slabih socialnih razmerah in so zato ranljivi.

Veseli nas, da bomo v mesecu oktobru na območju Trebnjega izvedli štiri delavnice »Vijolica« za osnovnošolce, znotraj katerih jih bomo informirali o pasteh, v katere jih lahko trgovci z ljudmi ujamejo. In ker v naših programih ni prostora za zastraševanje udeležencev, pač pa dajemo prednost informiranosti in krepitvi kompetenc mladih ljudi, jim zato razložimo preproste, vsem razumljive samozaščitne ukrepe, da ne bi postali žrtve izkoriščanja. Osnovnošolci v zadnji triadi in srednješolci spadajo v najbolj ranljivo skupino; ker so radovedni, ker je njihova razvojna naloga, da se odlepijo od osnovne celice in stopijo na pot odraslosti, istočasno pa nimajo dovolj življenjskih izkušenj.

Pomembno je, da na delavnicah predstavljamo resnične zgodbe ter tako mladim omogočimo, da so seznanjeni s pravimi informacijami, kar sam pojav konkretizira in ga ne minimalizira zgolj na neke napačne ali polresnične informacije, ki se širijo preko družbenih medijev. Poseben poudarek je namenjen tudi načinom novačenja, ki se jih poslužujejo trgovci z ljudmi, pri čemer se posebej izpostavi tudi varno rabo interneta in socialnih omrežij ter potrebno pazljivost pri deljenju fotografij in drugih informacij preko spleta. Skozi delavnico izpostavljamo tudi pomembnost nenasilnega vedenja in umik iz nasilnih odnosov ter pomembnost iskanja pomoči v primeru, da so izpostavljeni nasilju ali katerikoli obliki izkoriščanja. Delavnice so namreč zastavljene na način, da se mlade spodbudi, da postavljajo čim več vprašanj in sodelujejo, torej ne gre zgolj za statično predavanje o trgovanju z ljudmi, pač pa za dinamično, z debato prežeto podajanje pomembnih informacij, spodbujanje empatije in razvijanje čustvene inteligence.

V primeru, da imate informacijo oziroma razmišljate, da bi nekaj kar ste opazili, lahko bilo trgovanje z ljudmi oziroma potrebujete našo pomoč ali jo potrebuje kdo drug in bi mu želeli pomagati, se lahko obrnete na nas. Pokličete nas lahko na brezplačno, anonimno in svetovalno linijo 080 17 22 vsak delovni dan od 9.00 do 13.00 oziroma nam pišete na  info@drustvo-kljuc.si.

Katjuša Popović

 

 

 

Oglejte si tudi