Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
PET.
17°C
2°C
Oceni objavo

14. vinogradniški pohod na Lisec

Tudi vreme je bilo naklonjeno, da je bil realiziran lep zimski pohod, s čudovitim razgledom po zasneženih pokrajinah.
Kljub močnemu sneženju v prejšnjem dnevu in zaradi tega tudi ponekod slabše prevoznih cestah, se je pohoda udeležilo 70 ljubiteljev pohoda.

Pred prihajanjem pohodnikov na start, so člani PGD Občine že očistili parkirne prostore za avtomobile, skrbnik Jurjeve domačije Uroš Primc pa je pohodnike postregel s toplim čajem, kateri se je zelo prilegel ob mrzlem jutru. Možen je bil tudi ogled razstavljenih predmetov v notranjosti gospodarskega poslopja (poda).  Pohodniki so pod vodstvom Frenka Mulha krenili proti Krušnemu vrhu. Tu so vaščanke, tako kot vsako leto, postregle s pecivi ter toplimi napitki. Nato so šli mimo Babne gore in prispeli na ranč Škauba domačije Gorc in tudi tu so člani te domačije kot vsako leto,  postregli s prigrizki in toplimi napitki. Po okrepčilu so se povzpeli na vrh Kozjeka (visok 456 m n.v.). Od tu je bil čudoviti razgled – dan se je prebudil v čudoviti zimski sončni dan. Bila ja prava poslastica za fotografiranje zasnežene pokrajine. Pot so nadaljevali v dolino in šli skozi Gorenje Kamenje, Dolenje Kamenje in prispeli pod Lisec, kjer so jih že čakali člani društva s toplimi napitki. Zaradi debelejše plasti snega so se odločili, da se ne bodo povzpeli na vrh Lisca (visok 565 m n.v.), ampak so šli okrog Lisca, mimo cerkve sv.Križa in prišli na južno stran vinogradniškega območja Lisca med vinograde in zidanice. Med pohodniki je bilo kar nekaj vinogradnikov Lisca in je vsak ponudil svoje vino, ko so šli mimo njegove zidanice. Z nekaj zamude so prispeli na cilj pred zidanico Maraž, kjer so jih člani kmetije Smolič postregli s toplim obrokom. Čas je zelo hitro tekel in so se že morali posloviti od organizatorjev pohoda, ker jih je pod Liscem na dobravški strani čakal avtobus, ki jih je odpeljal na izhodiščno mesto na Občine.

Vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izvedbi pohoda, kakor tudi za dobro počutje pohodnikov, se v imenu Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič zahvaljujem. Za tiste, ki se niste odločili za ta pohod, pa povabilo za drugo leto.

Besedilo: Anica Maraž

Foto: Domen Maraž

Oglejte si tudi