Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

NOV DNEVNI CENTER V DSO TREBNJE

V petek, 11. 11. 2022, so v Domu starejših krajanov Trebnje odprli nov, sodoben dnevni center za občane.
Gradnja centra se je pričela aprila lansko leto. Znesek investicije je bil 729.000,00 EUR, projekt sta financirali RS in EU iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 85 % naložbe. S projektom je Dom pridobil ustrezne prostore, ki bodo omogočili izvajanje storitve dnevnega varstva za 12 uporabnikov, s čimer se bo zvišal delež in izboljšala kakovost skupnostnih oblik pomoči ter povečala možnost izbire med njimi.

Storitve bodo namenjene posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno ter se dnevno vračajo domov. Tako bodo prvi uporabniki v dnevni center prišli že v mesecu decembru.

Dnevni center ima velik prostor za druženje, ki je opremljen s kuhinjo, računalniki, televizijo, kopalnico, straniščem in posteljami za počitek. Da pa je prostor popolnoma izkoriščen, so poskrbeli tudi z izvedbo zelenega vrta na strehi dnevnega centra, kjer bodo stanovalci lahko uživali na svežem zraku v zeleni oazi.

Odprtja doma so se udeležili predstavniki Ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti, župan občine Trebnje Alojzij Kastelic, člani Sveta zavoda DSO Trebnje, poslanca Blaž Pavlin in Franci Kepa, direktorice in direktorji domov starejših občanov in drugih socialno varstvenih zavodov, stanovalci doma, zaposleni in ostali.

Zbrane je nagovorila direktorica Doma starejših občanov, ga. Petra Kušar Stojakovič: »Današnji dan je za naš Dom poseben in dragocen dan, saj bomo slovesno otvorili nov dnevni center Doma starejših občanov Trebnje. V novih prostorih so bo izvajala sodobna oblika pomoči vsem starejšim, ki še živijo doma in si želijo nekaj ur dnevno preživeti v družbi ali potrebujejo le občasno pomoč in pozornost. Morda težje skrbijo zase in jim hišna ter gospodinjska opravila vzamejo preveč moči ali pa se morebiti počutijo osamljene. Dnevni center bo nudil možnost za aktivno preživljanje prostega časa, gibalne aktivnosti, aktivnosti z namenom ohranjanja kognitivnih sposobnosti, sprostitvene, kulturne, umetniške in druge kreativne aktivnosti. Na potrebe starejših se bomo odzivali tudi v prihodnje z nudenjem kakovostne oblike pomoči in na zaupanju ter veri v ljudi gradili pristne osebne odnose. Zavzemali se bomo tudi za medgeneracijsko povezanost z lokalnim okoljem in različnimi ustanovami.«

Župan Alojzij Kastelic se je pridružil lepim željam z besedami: »Ponosni smo, da je objekt Dnevnega centra med prvimi v Sloveniji. V želji, da bo ta center vključno z domom najbolj srčen dom v Sloveniji, kjer se bodo stanovalci dobro počutili, se lepo zahvaljujem vsem izvajalcem, zaposlenim in tudi prebivalcem Trebnjega, saj je pridobitev ponos za samo občino kot tudi za posameznike.«

Slovesnemu odprtju se je pridružila tudi predsednica skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in tudi direktorica DSO Črnomelj Valerija Lekić Poljšak. »V domovih starejših občanov želimo, da bi uporabniki imeli možnost na enem mestu dobiti vse storitve, ki bi jih potrebovali. Ta dnevni center je velika pridobitev za stanovalce doma, predvsem pa za starejše, ki še živijo doma. Na ta način ljudje spoznavajo in premagujejo tabu o celodnevni stacionarni oskrbi. Naj bo bivanje in delo v Dnevnem centru prijetno,« je dodala.

Konec meseca maja so se v DSO Trebnje razveselili tudi odločitve, da bo država sofinancirala nadzidavo in preureditev njihovega doma, na katero se že pripravljajo. Z novo naložbo bodo še dodatno zagotovili kakovostnejše, prijaznejše in varnejše bivalno okolje za stanovalce ter boljše delovno okolje za zaposlene. S tem bodo zadostili tudi vsem najsodobnejšim standardom in normativom ter zagotovili energetsko in siceršnjo učinkovitost objekta. Povečali bodo število eno in dvoposteljnih sob in posledično ustvarili novo, ustrezno, prijetno in sodobno bivanje.

Mojca Smolič

Oglejte si tudi