Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Srečanje z evropsko komisarko za mobilnost in promet mag. Violeto Bulc

»Digitalizacija in razogljičenje sta ključna za mobilnost prihodnosti, ki mora biti varna in učinkovita, trajnostna in družbeno odgovorna« je pojasnila evropska komisarka.

Po besedah komisarke bosta digitalizacija in razogljičenje prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti zraka v mestih ter k boljši povezanosti urbanih območij z njihovim zaledjem, zmanjšanju prometnih zastojev in izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanih območjih ter povečanju prometne varnosti.

Avtomobilska industrija se sooča z izzivi elektrifikacije, avtonomne vožnje in digitalizacije ter vpeljave novih poslovnih modelov. Od leta 2019 bodo morali proizvajalci novih avtomobilov dodati 16 novih funkcij, vseh 16 funkcij se nanašajo na varnost. Tovorna vozila na vodikove gorivne in električne celice so tudi realnost.
Dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo je dodal, da je vzpostavitev enotnega slovenskega ekosistema za razvoj rešitev za samovozeča vozila pionirska pot, ki prinaša velike tehnološke in socialne spremembe, novo prometno in družbeno realnost ter da je pomembno, da na to pot stopimo v sodelovanju s podjetji in raziskovalnimi institucijami v Sloveniji.

Po mnenju evropske komisarke so »Droni slika bližnje prihodnosti«. Droni (brezpilotna zračna vozila) so vedno bolj zmogljivi in povpraševanje po njih se izredno povečuje. Na ravni Evropske unije potekajo različna testiranja dronov, ki bodo po besedah komisarke v 10 letih postali del vsakdana. Gostitelj srečanja župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic je s svojo izjavo lepo povzel celotno tematiko srečanja. Kot pravi, je nujno potrebno spremeniti miselno naravnanost in sprejeti dejstvo, da so spremembe edina stalnica tudi v prihodnosti. Na posvetu je sodelovala tudi Vida Šušterčič, kandidatka za poslanko, ki je spregovorila o načrtih v občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno v naslednjem prispevku.

TIC Trebnje

Oglejte si tudi