Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Prometna varnost in mi

Prometna varnost in sprememba zakonodaje…

Na cesti in v pogovoru dostikrat lahko slišimo: »Ta je bolan! Poglej ga kako vozi.« ali pa »Prestar je, da še sede za volan!« In kje je tukaj resnica? Smo/ste se kdaj vprašali kaj od tega je res?

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Trebnje in Krajevna skupnost Veliki Gaber sta v ta namen organizirala predavanje z naslovom Prometna varnost in sprememba zakonodaje. Svoje bogato znanje so z nami ta večer delili:

Predstavnik policije gospod Janez Šenica, ki je nanizal nekaj zanimivih (zelo slaba izbira besede) primerov prometnih nesreč in kršitev cestno prometnih predpisov. Vse skupaj podkrepljeno s statistiko ni tako zelo rožnato. Težava je le v tem, ker so se podatki nanašali zgolj na območje Občine Trebnje, vsi pa vemo, da živimo v eni občini in se preko treh ali še več  dnevno vozimo na delo v drugo občino. Statistični podatki so zgolj in samo podatki, vse dotlej dokler nesreča ne doleti nas, takrat postanemo del številk tudi mi in to je tragedija.

Predstavnik AMD gospod Anton Dim nam je predstavil nekaj novosti, ki jih prinašajo novi cestno prometni predpisi in katere bomo morali v roku parih let uvesti tudi v naši državi. Obiskovalci smo si z zanimanjem ogledovali nove prometne znake in nekateri so prav posrečeni. Skupaj smo premleli nekaj prometnih »cvetk« tudi iz našega okolja, predvsem smo se veliko ustavljali pri krožnem križišču v Trebnjem (center Trebnjega). Krožna križišča na splošno predstavljajo za nekatere voznike težak izziv, predvsem če jih je potrebno pravilno in predvsem varno izpeljati. Ni govora samo o starejši populaciji voznikov, mladi in nestrpni vozniki, ter mnogokrat neprilagojena hitrost še vedno botrujejo premnogim nesrečam na naših cestah. Na žalost pa tudi alkoholizirani vozniki vijugajo po naših cestah in izzivajo usodo. Sicer naj bi bilo takih voznikov manj kot v preteklih letih, vendar pa tisti, ki »pihnejo«, pihnejo zelo veliko.

Zdenko Šalda, dr. med.,spec. mdpš se je dotaknil področja kdaj nismo primerni, da sedemo za volan. V tem primeru ne govorimo le o alkoholu. So tudi drugi dejavniki, ki močno vplivajo na naše zaznavne sposobnosti. En dejavnik je gotovo starost voznika. Govorimo na splošno, kajti predavatelj je poudaril, da je ne malo izjem, ki potrjuje pravilo, da so starejši vozniki lahko tudi varni vozniki in uspešno opravijo vse preglede in teste. Vendar pa čas vseeno naredi svoje in zavedati se moramo, da z leti kontinuirano pada naša sposobnost zaznavanja okolja in se  reakcijski čas  podaljšuje. Za volan naj ne bi sedli tudi vozniki pod vplivom drog in drugih substanc s podobnimi učinki. Nekatere skupine tablet, ki nam jih lahko predpiše zdravnik, nam ravno tako preprečujejo varno vožnjo in ne sodijo »za volan«. Bolezni; ne malo je bolezni in bolnikov, ki se na žalost ne zavdajo, da njihovo zdravstveno stanje ni primerno za varno vožnjo. Ne malo zgoraj naštetih dejavnikov botruje vse pogostejšim kršitvam vožnje na avtocesti po nasprotno vozečem pasu.

 

Ja, človek se zamisli (ali pa bi se vsaj morali vprašati): »Kaj pa jaz? Sem še varen voznik?« Težko je, ker si danes ne znamo predstavljati življenja brez avtomobila. Če je nekdaj vozilo veljalo za prestiž, je to danes nuja, ki si ji skoraj ne moremo odpovedati. In brez avtomobila se kljub vsem prevoznim sredstvom in ponudnikom prevozov naš doseg sveta bistveno zmanjša.

Predavateljem hvala za res nadvse zanimiv večer, vsem vam, ki prebirate ta članek pa varno in srečno vožnjo.

Avtor članka in fotografij: Borut Sever

Oglejte si tudi