Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Prijatlji! so se tokrat zbrali v Mokronogu

Prijatlji! so se tokrat zbrali v Mokronogu

 

"Kultura je čisto veselje, plemenitost duha, dobrota srca, smisel življenja. Zaradi kulture smo obstali, zaradi kulture smo preživeli. Ohranili smo svoj jezik, ohranili svojo identiteto, svoj prostor pod soncem," je med drugim na sinočnji Medobčinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje dejal letošnji slavnostni govornik Maks Franc Kurent, predsednik Kulturnega društva Mavrica Šentrupert.

 

Kot je še dejal Kurent, je pomemben del kulture tudi ljudska pesem, ki jo med drugim izvajajo Vaški pevci Šentrupert, katerih vodja je. "Preprosto povedano, naše petje pomeni zdravilo za človeško dušo in ranjeno naravo. Pesem je sooblikovala naša življenja, zato zveni pristno in se dotakne srca naših poslušalcev. Vedno znova nas navdihuje in v nas prebuja naravnanost za dobro in Slovenstvo," je povedal o pomenu ljudskega petja in dodal: "Kultura pa seveda ni samo pesem in petje, ampak tudi vse ostalo ustvarjanje na področju kulture in vsak ustvarjalec prispeva svoj kamenček v mozaik kulturnega življenja. Vsak si zasluži pohvalo in zahvalo za svoje delo." Tako so na sinočnji medobčinski slovesnosti, poimenovani Prijatlji!, izpostavili lanske presežke ljubiteljskih kulturnih dejavnosti na območju štirih občin Mirnske in Temeniške doline.

 

Medobčinsko prireditev, ki jo pripravlja trebanjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), omogočajo pa jo občine Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Mirna, so letos po krožnem pravilu gostili v Mokronogu. V imenu občin Mirnske in Temeniške doline je tako ob tej priložnosti zbrane nagovoril župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

 

Obiskovalce prireditve so sicer uvodoma tradicionalno pozdravili člani Občinskega pihalnega orkestra Trebnje pod vodstvom dirigenta Primoža Kravcarja in Trebanjske mažorete (sekcija Senior), ki so jih na nastop pripravili trenerki Špela Strmec in Špela Doles. Na osrednji medobčinski slovesnosti pa so se predstavili učenci Osnovne šole Mokronog z odlomkom iz predstave Kulturna okrepčevalnica, ki so jo pripravili za septembrsko zaključno prireditev projekta Kulturna šola v organizaciji JSKD-ja. Na nastop jih je pripravila mentorica Polonca Bartolj, ki je tudi avtorica predstave.

 

Poseben glasbeno-besedni šopek pa so sooblikovali Godalno komorni sestav Glasbene šole Trebnje, ki ga vodi Ana Avšič, in Godalni orkester Glasbene šole Trebnje, ki bo letos praznoval 20-letnico svojega delovanja, vodi ga Marko Fabiani. Izbrane odlomke literarni del Ivana Cankarja, Josipa Murna, Lili Novy, Gregorja Strniše, Jožeta Udoviča in Cirila Zlobca pa je v glasbeni izbor nanizala Kristina Gregorič. Osrednjo medobčinsko prireditev je vodila Petra Krnc Laznik.

 

JSKD OI Trebnje

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Oglejte si tudi