Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

POSLOVIL SE JE MARJAN ZUPANČIČ

Sporočamo žalostno vest, da se je v 73. letu starosti poslovil Marjan Zupančič iz Gubčeve ceste 24 iz Trebnjega. 

Marjan Zupančič se je po končanem študiju zgodovine in geografije na Filozofski fakulteti za kratek čas zaposlil na srednji šoli, nato pa v Arhivu Republike Slovenije kot arhivist. Večino svoje kariere je deloval kot namestnik direktorja. Pri svojem delu je obravnaval celotno delovanje arhivske javne službe, posebej pa se je ukvarjal tudi z upravljanjem dokumentarnega in arhivskega gradiva pri javnopravnih in drugih osebah ter sodeloval pri pripravi različnih predpisov v zvezi s tem. 

Družina Zupančič je Občini Trebnje v večih generacijah dala bogat intelektualni in družbeni pečat. Marjanova aktivnost delovanja in udejstvovanja je bila opažena na različnih področjih. 

Po slovenski osamosvojitvi se je začel politično udejstvovati in bil je med ustanovitelji občinskega odobra stranke Slovenski krščanski demokrati. Leta 1997 je bil član Nadzornega odbora Občine Trebnje in Odbora za družbene dejavnosti. Takrat je bil tudi imenovan za prvega podžupana Občine Trebnje. 
V mandatu 2002 do 2006 je bil član Občinskega sveta Občine Trebnje, član Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, član Komisije za pripravo statuta ter predsednik Odbora za družbene dejavnosti. 
V mandatu 2006 do 2010 je bil predsednik Nadzornega odbora Občine Trebnje. Od leta 2011 pa do nedavnega je bil predsednik Strokovne komisije za področje kulture. 

Bil je soustanovitelj Kulturnega društva Trebnje, ki letos praznuje 25-letnico delovanja. 

V vsem tem času je bil motor društva, tako pri sami organizaciji in izvedbi. Tridesetkrat je soorganiziral praznovanje materinskega dne, prav toliko je bilo organiziranih božičnih koncertov, na katerih so v glavnem sodelovali domači zbori in glasbeniki, pa tudi priznani glasbeniki od drugod. 

Posebno skrb je vsa leta posvečal praznovanju občinskega spominskega dneva - Baragovega dneva. V letošnjem letu bo izvedeno petindvajsetič, vendar žal, brez njega. 

Veliko vlogo je imel pri postavljanju spomenika zamolčanim žrtvam druge svetovne vojne, kipu nadškofa Šuštarja in obnovi spomenika padlim v 1. svetovni vojni. 

Gospod Marjan Zupančič je s svojim družbeno - političnim in kulturnim delovanjem pomembno zaznamoval življenje v trebanjski občini pa tudi na državni ravni s svojim prispevkom v slovenski arhivistiki. 

 

Od njega se bomo poslovili v soboto, 14. 5. 2022, ob 10. uri na pokopališču Trebnje. 

Pokojni bo ležal od danes, 13. 5. 2022, od 14. ure naprej v poslovilni vežici.

 

Svojcem in domačim izrekamo iskreno sožalje. Ohranili ga bomo v lepem spominu. 

 

Občinska uprava

 

Vir fotografije: Dolenjski list

 

Oglejte si tudi