Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Portret nove glasbene generacije: Iris Bečaj (avtorica Tanja Benedik)

Na spletni strani SIGIC-a (Slovenskega glasbenoinformacijskega centra) smo zasledili prispevek ge. Tanje Benedik, zborovodje, učiteljice petja in klavirja ter nacionalne koordinatorke za kulturno-umetnostno vzgojo v vzgojno-izobraževalnih zavodih za področje glasbe, o mladi, nadarjeni operni pevki Iris Bečaj, ki ga spodaj v celoti objavljamo s povezavo do prispevka. Iris, čestitke za uspehe in uspešno nadaljnjo kariero ti želimo!

Občina Trebnje

 

14.09.2020

Portret nove glasbene generacije: Iris Bečaj

Mlada pevka študira in si uspešno utira profesionalno pot v Los Angelesu.

Tanja Benedik

Foto: osebni arhiv
 

Iris Bečaj je začela z glasbenim udejstvovanjem pri osmih letih v Glasbeni šoli Trebnje, kjer je obiskovala pouk klavirja pri prof. Zoltanu Petru in solopetje pri prof. Barbari Lotrič in prof. Martini Burger. Glasbena pot jo je kasneje vodila na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je svoje pevsko znanje izpopolnjevala pod mentorstvom prof. Edite Garčević Koželj. Prvo glasbeno tekmovanje, ki je potekalo v okviru TEMSIGA ji je prineslo prvo nagrado.  Kasneje se je udeležila tudi drugih mednarodnih tekmovanj, in sicer Lazar Jovanović in Bruna Špiler, kjer je osvojila drugo nagrado. V tem času se je redno udeleževala mojstrskih tečajev pri Vlatki Oršanić, Thomasu Heyerju in Snežani Neni Brzaković. V Sloveniji je med drugim imela priložnost nastopiti v Slovenski filharmoniji (dvorana Slavka Osterca), v predsedniški palači in v Kazinski dvorani SNG Maribor, leta 2016 pa je bila članica opernega zbora SNG Opera in balet Ljubljana v produkciji Verdijevega Otella.   

Iris je trenutno študentka solo petja na USC Thornton School of Music v Los Angelesu, kjer je že tretje leto zapored uspešno zaključila letnik. S svojimi rezultati se je vsak semester uspela uvrstiti na Dekanovo listo, kamor so predlagani samo najboljši študenti. Svoje petje nadgrajuje v razredu prof. Thomasa Michaela Allena. V okviru šolanja na USC je bila del številnih opernih predstav, kjer se je predstavila kot Fiordiligi (Così fan tutte), Laetitia (The Old Maid and the Thief),  Susana  (La Verbena de la Paloma), Mabel (The Pirates of Penzance), Bridesmaid (Trial by Jury). Poleg tega redno izvaja tudi operne scene različnih skladateljev, kamor spadajo Sondheim (Sweeney Todd, Side by Side, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Sunday in the Park with George), Bernstein (Mass) in Guang Yang (The Night Flight of Minerwa's Owl). Redno nastopa tudi s koncertnim zborom USC, kjer ima priložnostno tudi vlogo solistke. Njihovi najbolj odmevni nastopi so bili na American Choral Directors Association, Disney Concert Hall in Bovard Auditorium. Vsakoletno nastopa tudi v San Franciscu na Stanfordu, v okviru ASEF Gale (The American Slovenian Education Foundation). V letu 2019 je bila nominirana oz. povabljena v Eta Chapter of Pi Kappa Lambda National Music Honor Society na podlagi akademske odličnosti in glasbenih dosežkovGre za častno organizacijo glasbenikov, kamor so povabljeni zgolj študenti, ki dosegajo najvišje standarde. Od maja letos pa je del tudi Phi Kappa Phi organizacije, kar je prav tako rezultat njene akademske uspešnosti.

Tako Iris o svoji izkušnji: »Hvaležnost je zagotovo beseda, ki opiše moje 'glasbeno potovanje' v Los Angelesu. Gre za mesto, kjer se prepletajo različne kulture, ki ti razširijo obzorja v večih pomenih. Tako v okviru študija, kot tudi izven, mi je uspelo pridobiti mnogo novih poznanstev. Vsako od njih je na meni pustilo pečat in me naučilo nekaj novega. Poudarek pri našem študiju je na sodelovanju in povezovanju z ostalimi glasbeniki, bodisi s pevci, instrumentalisti ali skladatelji. V nadaljevanju si tako želim, da bi uspela ohraniti stik vsaj z določenimi glasbenimi kolegi, saj se morda v prihodnosti uspe razviti tudi kakšno glasbeno sodelovanje. Pred tem pa je moj glavni cilj, da uspešno zaključim še zadnji, četrti letnik na USC Thornton Shool of Music. Kljub trenutni situaciji ostajam optimistična in verjamem, da bom lahko zaključni recital odpela pred občinstvom. Po končanem diplomskem študiju puščam odprte možnosti glede študija magisterija v tujini, vendar tokrat v eni izmed evropskih držav, obenem pa si želim predvsem možnosti nastopanja na odrskih tleh, bodisi domačih ali tujih, in poučevanja. Potrebno je namreč vlagati v mlade upe, saj s tem prispevamo k razvoju glasbe in posledično kulture. Kljub temu, da je Slovenija majhna ima zelo veliko potenciala na glasbenem področju, na nas pa je, da ta potencial izkoristimo in spodbujamo, ter nenazadnje cenimo. Mogoče je ravno to razlog, da se sčasoma želim ustaliti v Sloveniji.«

 

Vir: http://www.sigic.si/

Avtorica: Tanja Benedik

Povezava do prispevka: http://www.sigic.si/portret-nove-glasbene-generacije-iris-becaj.html?fbclid=IwAR15eTBzMf7ieWY2f1iH63e3z_Sxlk8_Nd-ftCSY2Khd-tWIIOBKpHWnf1k 

 

Oglejte si tudi