Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Oranje na zemljiščih ob občinskih cestah

Kmalu se bodo začela večja kmetijska opravila. Pri oranju zemljišč morajo kmetje paziti, da ne onesnažijo in poškodujejo cesto ter da orjejo v primerni razdalji od roba cestnega sveta. V Zakonu o cestah je določeno, da se ne sme orati na razdalji manj 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno na cesto. Prav tako je prepovedano na cestišču ceste vlačiti pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ali tovor ter onesnaževati cesto.

 

Za lažje razumevanje, kaj v praksi pomenijo pravilni odmiki pri oranju od cestnega sveta, vam  predstavljamo spodnji skici:

 

1. Oranje vzporedno s cesto

 

 (Vir skice: Oranje pravokotno 90 in vzporedno_Prerez. pdf, Cestno podjetje Nova Gorica in Ministrstvo RS za infrastrukturo in prostor)

 

2. Oranje pravokotno na cesto

 

Vir skice: Oranje pravokotno 90 in vzporedno_Prerez. pdf, Cestno podjetje Nova Gorica in Ministrstvo RS za infrastrukturo in prostor)

 

Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem svetu, celo na asfaltnem vozišču, s čimer prihaja do poškodb bankin, razpokanosti asfalta, posedanja roba cestišča, hkrati pa tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi. Za navedene nepravilnosti je predpisana globa v višini 1.000 evrov.

 

Obveščamo, da bo inšpekcijski organ izvajal nadzor nad morebitnimi posegi v območju javne ceste v času oranja in ustrezno ukrepal v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

 

 

 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo

 

 

Oglejte si tudi